Valencia zal het best een beetje met Benítez te doen hebben

Reacties

De achttiende speelronde van de Primera División begint zaterdagmiddag. VI-redacteur Oscar van der Horst blikt vooruit op het duel tussen Valencia en Real Madrid.

Valencia zal het best een beetje met Benítez te doen hebben

Exact een jaar geleden had Real Madrid liefs 22 officiële duels op rij gewonnen. Met het wereldkampioenschap voor clubs net op zak werd op de eerste zondag van januari de competitie hervat met een uitwedstrijd tegen Valencia. Ondanks een vroege goal van Cristiano Ronaldo werd er verloren (2-1), waarna het in 2015 van kwaad tot erger ging met De Koninklijke.

Alsof Real Madrid in 2016 een herkansing krijgt, begint ook dit kalenderjaar met een uitduel in Mestalla. Trainer Carlo Ancelotti is inmiddels vertrokken en volgens de Spaanse media is de selectie van Real inmiddels ook al klaar met zijn opvolger Rafa Benítez. Excuses zijn er niet meer. Als er zondag met een fitte spelersgroep niet gewonnen wordt, zou dat de spreekwoordelijke druppel zijn voor de oefenmeester.

En dat uitgerekend tegen Valencia, de club waar Benítez aan het begin van deze eeuw zijn grote doorbraak beleefde als trainer. De Argentijn Héctor Cúper had Los Che twee opeenvolgende jaren (2000 en 2001) naar de Champions League-finale geloodst, waarna er grote twijfels ontstonden toen als zijn opvolger de onervaren Benítez van Tenerife werd aangesteld. Maar de drie jaar onder zijn leiding werden de succesvolste uit de clubhistorie.

Twee keer werd Benítez kampioen van Spanje (2002 en 2004) en ook werd in de finale ten koste van Olympique Marseille beslag gelegd op de UEFA Cup (2004). Bij de club stelden ze alles in het werk om Benítez voor lange tijd aan het roer te houden, maar door een slechte relatie met technisch directeur Jesús García Pitarch besloot hij niet in te gaan op een nieuw contractvoorstel. Benítez zocht zijn geluk elders. Liverpool, Internazionale, Chelsea en Napoli werden zijn volgende bestemmingen.

Prijzen
Benítez won in zijn buitenlandse jaren bijna alle denkbare prijzen en werd afgelopen zomer dan ook als juiste man gezien om Real er weer bovenop te krijgen, de club waar hij bij Castilla zijn trainerscarrière was begonnen. Zo leek voor hem de cirkel rond, toen hij zeven maanden geleden op 55-jarige leeftijd een driejarig contract tekende in Estadio Santiago Bernabéu.

Hoewel de sportieve resultaten nog best behoorlijk zijn, wordt er al vanaf dag één aan zijn poten gezaagd. Er werden hem verwijten gemaakt over zijn te defensieve speelstijl en zelfs zijn gewicht is niet onbesproken gebleven, omdat een te dikke trainer niet bij het imago van de club zou passen. En dan was er nog de smadelijke bekeruitschakeling tegen Cadíz, doordat Benítez de geschorste Denis Cheryshev had opgesteld.

Rafa Benítez is allang niet meer de stralende veertiger die de wereld aan zijn voeten leek te hebben toen hij in 2004 Spanje verliet. De gewezen uitdager van de Europese top moet nu vooral zichzelf verdedigen, bij elke beslissing die hij neemt. En dat wordt steeds moeilijker, getuige het striemende fluitconcert dat hem afgelopen woensdag ten deel viel voorafgaand aan het moeizaam gewonnen duel met Real Sociedad (3-1).

Bij zijn oude club Valencia rammelt het team van Gary Neville eveneens aan alle kanten, ook al is de club in competitieverband al twintig duels ongeslagen op eigen veld. Op de tribunes zitten voor de verandering in elk geval eens mensen die Benítez diep van binnen respecteren om zijn enorme verdiensten voor de club. Valencia dan welteverstaan. Maar hoe verzachtend de omstandigheden voor de trainer ook zijn, de eindafrekening is zondagavond des te harder voor het oog van zijn oude vrienden.

Zaterdag

Zondag

Maandag

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.