Utrecht verslaat De Graafschap pas na strafschoppen

FC Utrecht heeft zich tegen De Graafschap zonder goed te spelen na strafschoppen geplaatst voor de volgende ronde van het KNVB-bekertoernooi.

De eerste helft had weinig om het lijf. Op de met slechts vierduizend toeschouwers gevulde Vijverberg waren de kansen schaars. FC Utrecht grossierde in dom balverlies en speelde zonder inspiratie.

De Graafschap wist daar weinig tegenover te stellen. De thuisploeg trad overigens aan zonder de geblesseerden Muslu Nalbantoglu, Yuri Rose, Youssouf Hersi en Soufian El Hasnaoui, terwijl topschutter Hugo Bargas op de bank naast trainer Darije Kalezic plaatsnam.

De grootste mogelijkheid was nog wel voor Jacob Mulenga. De aanvaller kopte namens de bezoekers een prima voorzet van vleugelverdediger Mihai Nesu net naast het doel van Boy Waterman.

De eerste minuten na rust gaven al meer te zien dat de gehele eerste helft. Kort na de thee was Alje Schut namens de Domstedelingen dichtbij een treffer, maar zijn inzet werd door Waterman met enige fortuin met de voeten gekeerd. Aan de andere kant vergat Rydell Poepon een goede aanval te bekronen met een doelpunt. De aanvaller raakte de bal totaal verkeerd.

Twintig minuten voor tijd was het bij de tweede kopkans van Mulenga wél raak voor FC Utrecht. De Zambiaan knikte raak uit een hoekschop van Barry Maguire: 0-1. Meteen daarop bracht Kalezic met Bargas de man in vorm binnen de lijnen.

Toeval of niet, even later viel voor de Superboeren de gewenste gelijkmaker. Een afgeslagen bal werd op de rand van het strafschopgebied geweldig binnen geknald door Sjoerd Overgoor: 1-1, met een verlenging tot gevolg.

In de verlenging wisten Utrecht en De Graafschap niet meer te scoren, waardoor strafschoppen de beslissing moesten brengen. Nadat Saeijs en Bargas namens de thuisploeg faalden en enkel Nijholt namens Utrecht miste vanaf elf meter, schoot Tim Cornelisse zijn ploeg naar de volgende bekerronde.