Uitgerekend Kudus helpt Ajax over dode punt heen tegen Heracles

Reacties

Ajax heeft zaterdagavond de eerste, officiële wedstrijd onder trainer Maurice Steijn in winst omgezet. Het ging zoals wel vaker de laatste jaren moeizaam tegen Heracles Almelo, maar uitgerekend Mohammed Kudus maakte de bevrijdende treffer in de Johan Cruijff Arena.

Uitgerekend Kudus helpt Ajax over dode punt heen tegen Heracles
© Pro Shots
Ajax
Ajax
4 - 1
Heracles Almelo
Heracles Almelo

Heracles keerde na de degradatie in 2022 razendsnel terug naar de Eredivisie en groeide na een seizoen afwezigheid meteen weer uit tot ontzettend lastige horde voor Ajax. De Amsterdammers begonnen met drie nieuwelingen in de basisopstelling: Jakov Medic, Branco van den Boomen en Benjamin Tahirovic startten. Met Forbs en reservekeeper Diant Ramaj zaten er ook twee nieuwkomers op de bank en laatstgenoemde dacht mogelijk al snel aan speelminuten.

Eerste keeper Gerónimo Rulli raakte na iets minder dan een half uur geblesseerd aan zijn schouder na een botsing en moest per brancard van het veld. Het was echter de teruggekeerde Jay Gorter die het veld in werd gestuurd door trainer Steijn. Ondanks dat Ajax veel de bal had en aan de hand van Van den Boomen aardig wat creëerde, was het toch Gorter die als eerste moest vissen. Mario Engels profiteerde van een ongelukkige carambole tussen Jorrel Hato en Anass Salah-Eddine.

Het moment van de botsing tussen Gerónimo Rulli en Jizz Hornkamp, die later zelf ook geblesseerd uitviel.
© Pro Shots
Het moment van de botsing tussen Gerónimo Rulli en Jizz Hornkamp, die later zelf ook geblesseerd uitviel.

Omdat de eerste helft lang stillag door de blessurebehandeling van Rulli, kreeg Ajax tijd om nog voor de rust wat terug te doen. Dit lukte op bijzondere wijze. Debutant Medic was met zijn kopkracht al een van de gevaarlijkste spelers bij Ajax, maar toverde in de achtste minuut van de extra tijd een ware kanonskogel uit zijn rechtervoet. Van ruim dertig meter bekroonde hij zijn officiële debuut met een prachtige streep in de linkerkruising.

Klik onder of boven de tweet om de video te zien

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

In de tweede helft ging Ajax op zoek naar meer, maar Heracles-keeper Michael Brouwer keepte een ijzersterke wedstrijd. Onder anderen Brian Brobbey en Kudus stuitten meerdere keren op de goalie. Een kwartier voor tijd maakte laatstgenoemde alsnog de bevrijdende 2-1. Kudus leek deze week hard op weg naar Brighton & Hove Albion, maar een akkoord tussen speler en club bleef uit. Daardoor kon Steijn gewoon een beroep doen op de Ghanees en hij rondde in de 75ste minuut beheerst af na een voorzet richting de tweede paal van Tahirovic.

Heracles probeerde in de resterende minuten een gelijkmaker te forceren, maar enkele minuten na de 2-1 pakte aanvoerder Steven Bergwijn de hoofdrol met een individuele actie. Hij slalomde tussen twee Heraclieden door en schoof de bal koeltjes in de verre hoek voor de beslissing in Amsterdam. De captain bepaalde vlak voor tijd vanaf de stip de eindstand op 4-1, nadat Kudus de bal op de hand van Brian De Keersmaecker had geschoten.

Ajax kan zich nog een week focussen op de Eredivisie, voordat na de tweede speelronde het Europese avontuur begint in de play-offs van de Europa League. Na het duel met Excelsior wacht een onderonsje met FK Astana of Ludogorets Razgrad voor een plek in de groepsfase van het Europese toernooi. Heracles speelt volgende week in eigen huis tegen NEC.

Ajax Nederland

Heracles Almelo Nederland

Heracles Almelo Nederland

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.