Uiterst productief PSV velt Vitesse in 'topper' dankzij superduo

PSV heeft zondagmiddag de negende overwinning van dit seizoen geboekt. Hirving Lozano en Jürgen Locadia namen de koploper bij de hand in een attractief duel met Vitesse (2-4).

Het duel in Arnhem werd op voorhand betiteld als een heuse topper. De ploeg van trainer Henk Fraser stond na de overtuigende winst op SC Heerenveen (0-4) van afgelopen weekeinde op de derde plek, op zes punten achter koploper PSV. De Eindhovenaren lieten dit seizoen enkel punten liggen in Friesland, waar werd verloren van Heerenveen.

Het duel werd gespeeld op het scherp van de snede. Marco van Ginkel kreeg al na enkele minuten een gele kaart voor een flinke charge op Alexander Büttner en even later ging ook Vitesse-verdediger Fankaty Dabo op de bon nadat hij Locadia stevig aanpakte. Het eerste kwartier viel dus niet op door grote kansen, maar wel door flinke duels en strijd.

Na achttien minuten was het PSV dat de wedstrijd openbrak. Op een uitstekende steekpass van Joshua Brenet ging Lozano diep. De Mexicaan schoot de bal vervolgens hard raak in de verre hoek, wat alweer zijn achtste doelpunt in de Eredivisie betekende. De linksbuiten is de eerste speler uit de 61-jarige geschiedenis van de Eredivisie die in zeven van zijn eerste acht wedstrijden trefzeker is. Tien minuten later konden de Eindhovenaren het duel al in het slot gooien, maar een poging van Gastón Pereiro werd van de lijn gehaald en ook de rebound voor Luuk de Jong ging miraculeus mis. De spits kon hierdoor niet voorkomen dat hij inmiddels meer dan duizend minuten zonder doelpunt is voor de koploper van Nederland.

De tweede treffer hing in de lucht voor de bezoekers, want doelman Remko Pasveer had na ruim een half uur de grootste moeite met een schot van Locadia. Ook Daniel Schwaab was met een kopbal uit een corner dicht bij de 0-2, maar de verdediger zag zijn poging centimeters naast de verkeerde kant van de paal eindigen. Op slag van rust kreeg PSV de deksel op de neus. De bal belandde na een schot van Bryan Linssen, die zijn tweehonderste Eredivisie-duel afwerkte, via de hak van Locadia achter doelman Jeroen Zoet: 1-1.

Direct na de hervatting had PSV het antwoord al paraat. Locadia herstelde zijn eigen doelpunt door vanaf een meter of dertig de bal achter Pasveer te schieten met een zwabberschot. De doelman van de Arnhemmers ging hierbij niet vrijuit, want het leer plofte in het midden van het doel binnen. In de 52ste minuut leek Matt Miazga de gelijkmaker al binnen te koppen, maar Zoet redde knap. Tim Matavz werkte vervolgens de bal wel tegen de touwen, maar deed dit in buitenspelpositie, waardoor de 2-2 werd afgekeurd.

Tien minuten na de rust leek de ploeg van trainer Phillip Cocu het duel in het slot te gooien. Lozano stuurde Locadia diep, die Dabo eenvoudig uitkapte en de bal fraai achter Pasveer krulde: 1-3. Kort hierna was het Lozano die van dichtbij de 1-4 binnen kon knallen, wat alweer de negende treffer van de topscorer van de Eredivisie betekende. Vitesse leek verslagen, maar kwam na 63 minuten terug via Mason Mount. De invaller, die net 1.35 minuut in het veld stond, verschalkte Zoet met een prachtige lob. Ondanks kansen over en weer bleef het bij 2-4.

PSV bevestigde tegen Vitesse nog maar eens hoe productief de ploeg is. Met Lozano (9 treffers) en runner-up Locadia (8 treffers) beschikt Cocu over de topscorers van de Eredivisie, waarbij het duo al meer dan de helft van de Eindhovense productie voor zijn rekening nam. PSV scoorde inmiddels al 33 keer in tien competitieduels. Door de winst bij Vitesse staan de Eindhovenaren weer vijf punten los op nummer twee Ajax met 27 punten. Vitesse is terug te vinden op de vierde plek met achttien punten.

Record Brenet
Ook voor Brenet was het een bijzondere wedstrijd. Het was voor de linksachter van de Eindhovenaren alweer de 49ste(!) wedstrijd op rij die niet werd verloren. Hiermee evenaarde de 23-jarige verdediger Berry van Aerle, die na vijftig wedstrijd zijn eerste nederlaag leed.

De analyse van PSV-clubwatcher Marco Timmer.
De nabeschouwing van Vitesse-watcher Stef de Bont.
Büttner: 'Ik heb de meeste duels van Lozano gewonnen'