UEFA past regels aan na erg lange contracten voor Chelsea-aanwinsten

Reacties

Europese clubs mogen transfersommen niet langer in meer dan vijf jaar afschrijven. De UEFA heeft die wijziging zojuist bevestigd. De Europese voetbalbond reageert daarmee op een foefje dat in de vorige transferperiode zichtbaar was bij Chelsea.

UEFA past regels aan na erg lange contracten voor Chelsea-aanwinsten
© Pro Shots

In de boekhouding speelt de contractduur een belangrijke rol bij de afschrijving van transfersommen. Haalt een club een speler voor een transfersom van zestig miljoen euro en tekent de aanwinst een driejarig contract, dan wordt de transfersom in delen van twintig miljoen euro per jaar afgeschreven. Hoe langer de contractduur, hoe meer ademruimte dat kan opleveren bij het voldoen aan de Financial Fair Play-regels.

Verschillende clubs zagen daar een kans, zo vielen de lange contracten die Chelsea in januari uitdeelde aan aanwinsten op. Recordaanwinst Enzo Fernández zette zijn krabbel onder een verbintenis tot medio 2031 en ook Mykhailo Mudryk (2031), Benoît Badiashile (2030), Noni Madueke (2030) en Malu Gusto (2030) werden voor lange tijd vastgelegd. Contracten van meer dan vijf jaar zijn met de nieuwe regels nog wel toegestaan, maar de transfersom moet wel in een periode van maximaal vijf jaar worden afgeschreven. De regelwijziging gaat deze transferperiode in.

Toewijzing finales
De UEFA heeft deze woensdag meer beslissingen genomen. Zo is bekend waar de komende twee Conference League-finales gespeeld worden. In 2024 zal dat zijn in het Agia Sofia Stadium, de thuishaven van AEK Athene. Een jaar later is het Poolse Slask Wroclaw gastheer. De Champions League-finale voor vrouwen in 2025 wordt gespeeld in Estadio José Alvalade, het stadion van Sporting Portugal. De vorige Champions League-finale voor vrouwen werd gespeeld in Eindhoven.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.