Twentse wervelwind blaast FC Volendam binnen twintig minuten omver

FC Twente heeft na drie gelijke spelen op rij weer eens gewonnen in de Eredivisie. De ploeg van trainer Ron Jans had weinig moeite met FC Volendam, dat na twintig minuten al aan een kansloze missie bezig was.

FC Twente
FC Twente
3 - 0
FC Volendam
FC Volendam

FC Twente wil zo lang mogelijk meedoen in de topvijf, maar liep de afgelopen weken meerdere keren puntenverlies op. Zo kwamen de Tukkers niet langs Vitesse (2-2) en vorige week werd er ook niet gewonnen bij FC Groningen (1-1). Twente heeft in de Eredivisie echter ook de status van best presterende thuisploeg van de Eredivisie en die status maakte de formatie van Jans ook zondag waar. Woensdag werd Twente door Ajax nog uitgeschakeld in het KNVB-bekertoernooi (0-1).

Binnen twintig minuten keek tegenstander FC Volendam, dat sinds de jaarwisseling juist veel punten had gepakt, tegen een 3-0 achterstand aan. Dat begon bij Robin Pröpper. De verdediger stuurde Joshua Brenet weg met een steekpass door de lucht. De aanname van de rechtsback was prachtig en op de afronding zal zelfs een spits als Ricky van Wolfswinkel jaloers zijn geweest.

Nog geen minuut later stond de 2-0 al op het scorebord. Volendam wist even niet wat het aan moest met de thuisploeg. Verdediger Josh Flint leverde de bal in bij Van Wolfswinkel, die de meegelopen Václav Cerny bediende met een goede pass. De Tsjech zette het op een lopen en rondde met een schot in de verre hoek af voor de tweede Twentse treffer. Niet lang daarna zorgde Mees Hilgers voor 3-0, nadat Pröpper de bal uit een hoekschop bij zijn collega-verdediger had aangeleverd.

Met de tekst dat het 'nog niet helemaal lekker draaide' sloot Volendam op Twitter de eerste helft in De Grolsch Veste af. Dat was een understatement. Door de 4-0 van Sem Steijn ging een streep vanwege buitenspel en vlak na rust raakte Cerny de paal. Veel spanning bevatte de tweede helft niet meer. Twente ging op jacht naar meer, terwijl Volendam eigenlijk al verslagen was. Invaller Michel Vlap raakte nog de lat, maar gescoord werd er niet meer in Enschede.