Twente slaat Alkmaarse aanval af door dubbelslag Ugalde

Reacties

FC Twente heeft zijn grip op de derde plek in de Eredivisie zaterdagavond verstevigd. De ploeg van Joseph Oosting kwam in de eigen Grolsch Veste al heel vroeg op achterstand tegen AZ, dat naar Enschede was gereisd om over Twente heen te wippen in de stand. Daar stak Manfred Ugalde een stokje voor: twee goals van de Costa Ricaan bleken doorslaggevend.

Twente slaat Alkmaarse aanval af door dubbelslag Ugalde
© Pro Shots
FC Twente
FC Twente
2 - 1
AZ
AZ

Twente en AZ gunden elkaar geen tijd om weer rustig in het Eredivisie-ritme te komen. Sem Steijn nam AZ-goalie Rome-Jayden Owusu-Oduro in de tweede minuut onder vuur met een afstandsschot, de jonge sluitpost had het juiste antwoord paraat. Aan de overkant was de eerste de beste kans raak. Mayckel Lahdo besloot een goede actie met een vrij matige voorzet, maar omdat Mees Hilgers de bal helemaal miste kon Jens Odgaard doen wat hem dit seizoen nog niet was gelukt in de competitie: scoren.

Zo vlammend als het begon, zo bleef het niet. Twente zette zich geleidelijk over de teleurstelling heen en kreeg mogelijkheden. Michel Vlap probeerde het van afstand, Steijn haalde in een mooie positie uit maar raakte de bal niet goed. Van AZ werd pas vlak voor rust weer wat vernomen, Vangelis Pavlidis bracht zichzelf in schotpositie. De Griek, zo vaak trefzeker, zag deze inzet net langs de kooi van Lars Unnerstall vliegen.

Owusu-Oduro was een minuut later ook nog eens aan zet. Een schot van Daan Rots leek naast te vliegen, maar voor alle zekerheid maakte hij er een corner van. Die inschatting bleek een dure: uit die afgeslagen hoekschop bediende Carel Eiting Ugalde, die Dani de Wit aftroefde en hard binnenkopte. Het venijn zat hem in de start en de staart van deze eerste helft. Pavlidis zette David Møller Wolfe vrij voor het Twentse doel, maar de Noor schoot wild over.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

De tweede helft was niet zo'n spektakel. De ploegen deden elkaar weinig pijn, al had AZ wel een aderlating te slikken: Møller Wolfe moest zich geblesseerd laten vervangen. Uit het niets nam Twente de leiding. Zeer slap verdedigen aan Alkmaarse zijde bood uiteindelijk andermaal Ugalde de kans om de thuisploeg aan de leiding te schieten. AZ kon niet echt een vuist maken, maar kreeg een enorme kans op 2-2 cadeau van Brenet.

Die leverde zomaar in bij Pavlidis, de Griek zag dat Van Bommel gestart was en lanceerde zijn ploegmaat richting Unnerstall. De Limburger kreeg een opgelegde kans, maar de Twente-keeper had een voortreffelijke redding in huis. Die reflex bleek voldoende voor drie punten. De Tukkers lopen uit en staan nu vier punten voor op AZ op de derde plek, een punt onder Feyenoord. De Rotterdammers spelen zondag thuis tegen NEC.

Beide ploegen gaan midweeks om de beker spelen. Twente gaat op herhaling bij PSV nadat de eerste poging eind december in het water viel. AZ ontvangt stuntploeg Quick Boys in het AFAS Stadion.

FC Twente Nederland

AZ Nederland

AZ Nederland

Eredivisie

Stand Eredivisie 2023/2024

Nederland

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
PSV
33
28
4
1
108-20
+88
88
2
Feyenoord
33
25
6
2
88-26
+62
81
3
FC Twente
33
20
6
7
67-35
+32
66
4
AZ
33
19
7
7
67-36
+31
64
5
Ajax
33
15
10
8
72-59
+13
55
* Actueel tot en met 13 mei 2024
Bekijk hier al onze video's
Meer FC Twente
Meer over FC Twente
Meer AZ
Meer over AZ
Meer Eredivisie
Meer over Eredivisie
Meer Ugalde
Meer over Ugalde
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.