Twee Nederlanders halen lijst van slechtste Premier League-aankopen

Reacties

Winston Bogarde heeft de toptien gehaald van een ESPN-verkiezing van slechtste transfers van Premier League-clubs. De oud-verdediger moet acht spelers boven zich dulden.

Twee Nederlanders halen lijst van slechtste Premier League-aankopen
© Pro Shots

De winnaar is niemand minder dan Ali Dia, die in 1996 werd gecontracteerd door Southampton, hoewel hij - detail - helemaal niet kon voetballen. De Senegalees slaagde manager Graeme Souness erin te overtuigen dat hij de neef van George Weah was, dat hij voor Paris Saint-Germain had gespeeld en meerdere interlands op zijn naam had staan. De Premier League-loopbaan van Dia duurde uiteindelijk 53 minuten. De aanvaller viel tegen Leeds United na ruim een half uur in voor de geblesseerde Matt Le Tissier, maar werd in de tweede helft zelf gewisseld.

Het verhaal is met het verstrijken van de jaren iets aangedikt, zo gaf Souness onlangs aan. Was de aanvaller bijvoorbeeld wel een aankoop? 'Het is een geweldig en grappig verhaal, maar het is niet helemaal gegaan zoals het in de kranten stond', probeerde hij in gesprek met Sky Sports het een en ander recht te zetten. 'Iemand bij de club kreeg een belletje dat het neefje van George Weah in Engeland was en op zoek was naar een club. Hij wilde op proef komen. Wij hadden op dat moment een erg smalle selectie en constant spelers op proef. Dus deze jongen kwam ook.' Vanwege een overvolle ziekenboeg kwam het uiteindelijk tot een optreden.

Was Dia in elk geval gratis, voor Danny Drinkwater legde Chelsea in 2017 bijna veertig miljoen euro neer om hem los te weken van Leicester City. De middenvelder mislukte hopeloos en verovert zilver in de verkiezing. De derde plaats is voor Ricky Álvarez, die als huurling veel indruk maakte bij Sunderland maar geen wedstrijd meer speelde voor de club nadat de optie tot koop van dik tien miljoen euro was gelicht.

Bogarde strandt op plek negen. De verdediger werd in 2000 vastgelegd door Chelsea, maar speelde geen enkele rol van betekenis meer nadat manager Gianluca Vialli moest plaatsmaken. Met louter trainingen maakte Bogarde de tijd tot het aflopen van zijn contract in 2004 vol.

De enige andere Nederlander in de topvijftig is - op plek dertig - Marco Boogers, die in 1995 van Sparta Rotterdam naar West Ham United overstapte en nauwelijks indruk maakte. Voor Ricky van Wolfswinkel, die kort Norwich City diende, is er wel een eervolle vermelding, net als voor voormalig AZ-aanvaller Jozy Altidore (ex-Sunderland).

Toptien slechtste Premier League-transfers (ESPN):

Speler Transfer Jaar
1. Ali Dia Transfervrij naar Southampton 1996
2. Danny Drinkwater Van Leicester City naar Chelsea 2017
3. Ricky Álvarez Van Internazionale naar Sunderland 2015
4. Bosko Balaban Van Dinamo Zagreb naar Aston Villa 2001
5. Adrian Mutu Van Parma naar Chelsea 2003
6. Dani Osvaldo Van AS Roma naar Southampton 2013
7. Andrei Shevchenko Van AC Milan naar Chelsea 2006
8. Tomas Brolin Van Parma naar Leeds United 1995
9. Winston Bogarde Van Barcelona naar Chelsea 2000
10. Mario Balotelli Van AC Milan naar Liverpool 2014
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.