Tussenrapport Roda JC historisch slecht, Boer beste keeper

Reacties

In de aanloop naar elke wedstrijddag in dit Eredivisie-seizoen duikt Voetbal International, met behulp van Opta, in de statistieken. De zaterdag wordt geopend met het duel der laagvliegers tussen Roda JC Kerkrade en FC Twente. Om 19.45 uur klinkt het eerste fluitsignaal bij ADO Den Haag - VVV-Venlo en PEC Zwolle - NAC Breda en in de '20.45 uur-wedstrijd' staan Vitesse en SC Heerenveen tegenover elkaar.

Tussenrapport Roda JC historisch slecht, Boer beste keeper

Roda JC Kerkrade - FC Twente

 
Aftrap:18.30 uur
Scheidsrechter:Reinold Wiedemeijer
Laatste 5 Eredivisie-duels Roda JC Kerkrade:4 punten
Laatste 5 Eredivisie-duels FC Twente:6 punten

Actueel

• Met elf punten uit achttien wedstrijden vangt Roda JC Kerkrade de tweede seizoenshelft aan op de zeventiende plaats. Een van de concurrenten onderin is opponent FC Twente. De Tukkers hopen met een reeks zeges zo snel mogelijk de sprong naar de middenmoot te maken.

• In het kalenderjaar 2017 incasseerde Roda JC Kerkrade zeventig treffers in de Eredivisie. Alleen in 2013 (73 goals om de oren) en in 1981 (71 tegendoelpunten) was de defensie van de Limburgers nog zwakker.

FC Twente hield voor het laatst op 17 maart 2017 de nul in een Eredivisie-uitwedstrijd. Dat gebeurde wel op bezoek bij Roda JC Kerkrade (0-3 winst).

• Nog nooit totaliseerde Roda JC Kerkrade na achttien speelrondes in de Eredivisie zó weinig punten als nu: slechts elf, volgens het systeem van drie punten voor een zege. Ook hadden de Limburgers nog nooit zoveel verloren in dit stadium van de competitie, al dertien keer.

Willem Janssen (rechts), een van de spelers die zowel Roda JC Kerkrade als FC Twente diende.
Willem Janssen (rechts), een van de spelers die zowel Roda JC Kerkrade als FC Twente diende.

• Deze Eredivisie-jaargang kwam Roda JC Kerkrade tot gemiddeld 8,3 schoten per duel. Extreem laag: sinds de start van het seizoen 2010/11 scoorde zelfs geen club slechter.

• FC Twente versterkte zich deze maand reeds met Adam Maher en Mounir El Hamdaoui. Laatstgenoemde is nog niet inzetbaar, Maher kan zijn eerste basisplaats in een Eredivisie-duel krijgen sinds 1 mei 2016.

'Met Maher en El Hamdaoui haalt Twente voetballend en scorend vermogen'

• Als enige ploeg trof FC Twente dit seizoen nog geen doel op kunstgras. De Tukkers speelden tot nu toe drie duels op de artificiële ondergrond.

Historie

• Roda JC Kerkrade - FC Twente is alweer toe aan de 43ste uitgave in Eredivisie-verband. De Limburgers triomfeerden twintig keer, tweemaal zoveel als de Tukkers. Twaalf edities leverden geen winnaar op.

• In de laatste tien ontmoetingen - dan rekenen we wedstrijden in Enschede mee - veroverde FC Twente liefst 26 van de maximale dertig punten tegen Roda JC Kerkrade.

De laatste 5 Eredivisie-edities van Roda JC Kerkrade - FC Twente:

SeizoenUitslag
2011/122-1
2012/131-1
2013/141-2
2015/160-1
2016/170-3

ADO Den Haag - VVV-Venlo

 
Aftrap:19.45 uur
Scheidsrechter:Dennis Higler
Laatste 5 Eredivisie-duels ADO Den Haag:9 punten
Laatste 5 Eredivisie-duels VVV-Venlo:7 punten

Actueel

ADO Den Haag mag zich een van de revelaties in dit Eredivisie-seizoen noemen. De residentieclub staat keurig achtste en is met een oogst van 26 punten al bijna veilig. VVV-Venlo heeft maar vier punten minder en is deze jaargang nog geen seconde in de buurt geweest van de degradatiezone.

• Nasser El Khayati had dit Eredivisie-seizoen al in elf ADO Den Haag-goals een rechtstreeks aandeel (zes doelpunten en vijf assists). Daarmee is hij al waardevoller dan ADO's 'MVP' van vorig seizoen, Mike Havenaar (een rechtstreekse bijdrage aan tien treffers).

• VVV-Venlo kwam in zijn laatste twee competitieduels tot winst, hetgeen de promovendus ook aan het begin van het seizoen voor elkaar kreeg.

VVV-Venlo trok onlangs Romeo Castelen aan, die in 2003 in dienst van ADO Den Haag zijn Eredivisie-debuut vierde. De aanvaller won in Eredivisie-verband eenmaal van de ploeg uit de Hofstad en ging er twee keer tegen onderuit.

Romeo Castelen in het seizoen 2003/04 in actie tegen De Graafschap.
Romeo Castelen in het seizoen 2003/04 in actie tegen De Graafschap.

• ADO Den Haag bleef in zijn laatste twaalf Eredivisie-thuiswedstrijden tegen gepromoveerde ploegen zonder verliesbeurt. In die serie noteerde de residentieclub acht overwinningen en vier gelijke spelen.

• Fons Groenendijk aast op zijn vijftiende Eredivisie-zege in zijn 32ste Eredivisie-duel als hoofdtrainer van ADO Den Haag. Alleen John van den Brom en Evert Teunissen (beiden na 29 wedstrijden) bereikten dit aantal overwinningen ooit sneller.

Historie

• Voor de zestiende keer gaat VVV-Venlo op het hoogste niveau op bezoek bij ADO Den Haag. Tot nu toe trokken de Limburgers driemaal aan het langste eind en pakten ze ook nog vijf keer een punt. ADO Den Haag sleepte zeven keer de zege uit het vuur.

• Sinds de eeuwwisseling speelde ADO Den Haag tegen geen ploeg zoveel Eredivisie-thuisduels zonder er één te verliezen als tegen VVV-Venlo: twee zeges en twee remises.

De laatste 5 Eredivisie-edities van ADO Den Haag - VVV-Venlo:

SeizoenUitslag
1991/922-2
2009/100-0
2010/113-0
2011/122-0
2012/131-1

PEC Zwolle - NAC Breda

 
Aftrap:19.45 uur
Scheidsrechter:Jochem Kamphuis
Laatste 5 Eredivisie-duels PEC Zwolle:8 punten
Laatste 5 Eredivisie-duels NAC Breda:7 punten

Actueel

• Ondanks de royale nederlaag bij ADO Den Haag ging PEC Zwolle als nummer vier de winterstop in. Afgelopen jaar in deze periode streed de ploeg nog tegen degradatie. Dat laatste gaat nu op voor NAC Breda, dat als nummer vijftien is begonnen aan 2018.

In de wedstrijd tegen ADO Den Haag schreef Stef Nijland geschiedenis. De aanvaller van PEC Zwolle werd de eerste speler die honderd keer is ingevallen in de Eredivisie.

• Spelers van NAC Breda zetten tot nu toe 50,8 procent van hun persoonlijke duels in winst om. Slechts drie clubs deden het in de eerste achttien speelrondes nog beter. Ajax ging aan kop met een score van 53,3 procent gewonnen duels.

PEC Zwolle wacht al drie Eredivisie-thuiswedstrijden op een overwinning. Ondanks deze reeks boekten De Blauwvingers in 2017 wel acht zeges voor eigen publiek. Alleen in 1983 en 2015 (negen overwinningen) presteerde PEC in dit opzicht beter.

Diederik Boer presteert dit seizoen uitstekend.
Diederik Boer presteert dit seizoen uitstekend.

• Diederik Boer is dit seizoen uitstekend op dreef. De PEC-doelman keerde 75,9 procent van de schoten die op zijn doel werden gelost, het hoogste percentage van alle keepers in de Eredivisie die deze jaargang minimaal vijf wedstrijden hebben afgewerkt.

• Liefst vijftig procent van de treffers die NAC Breda in de eerste achttien speelrondes fabriceerde, kwam voort uit een standaardsituatie. Dat is het hoogste percentage van alle Eredivisie-clubs.

Historie

• Pas voor de twaalfde keer fungeert PEC Zwolle in de Eredivisie als gastheer van NAC Breda. De balans is in het voordeel van de thuisploeg: vijf zeges tegenover drie verliesbeurten. Bij drie edities bleef een winnaar uit.

• Eerder deze competitie won PEC Zwolle met 0-2 bij NAC Breda. De club uit Overijssel kan voor de tweede keer in de Eredivisie-historie (na 1982/83) beide ontmoetingen met de Brabanders in winst omzetten.

De laatste 5 Eredivisie-edities van PEC Zwolle - NAC Breda:

SeizoenUitslag
2002/030-3
2003/040-2
2012/132-0
2013/140-0
2014/154-1

Vitesse - SC Heerenveen

 
Aftrap:20.45 uur
Scheidsrechter:Allard Lindhout
Laatste 5 Eredivisie-duels Vitesse:5 punten
Laatste 5 Eredivisie-duels SC Heerenveen:5 punten

Actueel

• Voor Vitesse bepalen de komende wedstrijden of ze mee gaan doen in de subtop of genoegen moeten nemen met een rol in de middenmoot. Waar de Arnhemmers dinsdagavond al succesvol in actie kwamen tegen Sparta Rotterdam, begint voor SC Heerenveen zaterdagavond wél de tweede seizoenshelft. Met zes zeges, vijf gelijke spelen en zeven nederlagen zijn de Friezen een middenmoter.

Vitesse won welgeteld één van zijn laatste zeven thuiswedstrijden in de Eredivisie. Van de zeven thuisduels daarvoor zetten de Arnhemmers er nog vijf in winst om.

Voor SC Heerenveen moet 2018 het jaar van de wederopstanding worden. De Friezen veroverden vorig jaar slechts 37 punten, alleen in 1993 kwam de ploeg met twintig punten slechter voor de dag. Destijds speelde SC Heerenveen echter een halfjaar op het tweede niveau.

Dinsdag besliste Mason Mount het inhaalduel met Sparta Rotterdam in het voordeel van Vitesse.

• In het kalenderjaar 2017 maakte Vitesse acht doelpunten in wedstrijden tegen SC Heerenveen, meer dan tegen elke andere Eredivisie-club.

• Henk Fraser rekende in zijn trainersloopbaan al vier keer af met Jurgen Streppel, waarmee de huidige oefenmeester van SC Heerenveen de favoriete tegenstander is van de oud-verdediger.

Maakt Dave Bulthuis zijn Eredivisie-debuut voor SC Heerenveen? De ex-speler van FC Utrecht heeft nog een rekening openstaan met Vitesse, want tegen geen enkele Eredivisie-club ging hij vaker onderuit (vier keer).

Historie

• In historisch opzicht doen Vitesse en SC Heerenveen nauwelijks iets voor elkaar onder. Acht van de vorige 25 edities van dit duel in Arnhem werden gewonnen door de thuisploeg, terwijl de Friezen zeven keer succes boekten. Liefst tien keer eindigde het treffen onbeslist.

• De eerste Eredivisie-editie van deze wedstrijd werd gespeeld op 2 december 1990. Dankzij goals van Theo Bos en René Eijer wonnen de Arnhemmers met 2-0.

De laatste 5 Eredivisie-edities van Vitesse - SC Heerenveen:

SeizoenUitslag
2012/133-3
2013/142-2
2014/151-1
2015/163-0
2016/174-2
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.