Vitesse verpest Eredivisie-rentree Advocaat

Reacties

De komst van Dick Advocaat heeft Sparta Rotterdam nieuw elan, maar nog geen punten opgeleverd. Vitesse verpestte op Het Kasteel de avond van de Haagse trainer (0-1).

Vitesse verpest Eredivisie-rentree Advocaat

Sparta en Vitesse gingen beide met een onbestendig gevoel de winterstop in na een teleurstellende maand december. In de winterstop trokken de trainers de aandacht. Terwijl in Arnhem bekend werd dat Henk Fraser zoals verwacht zijn contract niet gaat verlengen, arriveerde in Rotterdam met Advocaat nieuw elan en nieuwe hoop.

In het kielzog van de Haagse trainer kwamen ook Fred Friday en Dabney dos Santos richting Het Kasteel. De twee AZ-huurlingen moeten hun bijdrage leveren om Sparta voor degradatie te behoeden. Advocaat kon door een blessure van Dos Santos bij de hervatting van de Eredivisie alleen een beroep doen op Friday.

De Nigeriaanse spits bewees bij zijn officiële debuut voor Sparta zijn toegevoegde waarde. Hij stond na een half met een steekpass aan de basis van de grootste kans van de eerste helft. Robert Mühren nam op de vrije weg naar het Vitesse-doel te veel tijd, zodat verdediger Guram Kashia nog redding kon brengen.

Een doelpunt voor Sparta was niet onverdiend geweest. De Kasteelheren maakten voor rust meer indruk dan Vitesse, waar Luc Castaignos de voorkeur had gekregen boven Tim Matavz als spits. Getuige zijn acht balcontacten kwam de voormalig Feyenoorder niet in het Arnhemse spel voor.

Castaignos bleef na de eerste 45 minuten in de kleedkamer achter. Vitesse toonde na rust meer initiatief. Dat vertaalde zich in meer balbezit, meer doelpogingen en na ruim een uur de openingstreffer. De ingevallen Matavz maakte ruimte, waardoor Mason Mount de vrijheid kreeg na een voorzet van Milot Rashica de ban te breken.

Sparta moest in de achtervolging, maar in het resterende half uur werd een pijnpunt van de eerste seizoenshelft duidelijk. De Rotterdammers hebben veel moeite met scoren. Tegen Vitesse kwam dat manco andermaal aan de oppervlakte.

Omdat onder anderen Matavz en Kashia verzuimden namens Vitesse de genadeklap uit te delen hield Sparta hoop. Het bleef bij hoop. Een kwartier voor tijd had Loris Brogno de pech dat zijn schot - na een assist van Friday – tegen de lat eindigde. Friday miste in de 83ste minuut zijn kans na voorbereidend werk van invaller Thomas Verhaar.

Door de nederlaag is Sparta gezakt naar de laatste plaats in de Eredivisie. Roda JC heeft een beter doelsaldo. Vitesse is de nieuwe nummer zeven.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.