Turkse uitglijder maakt Oranje-avond nog feestelijker

Reacties

Turkije heeft zich dinsdag in de vingers gesneden in Groep G van de WK-kwalificatiereeks. De ploeg van bondscoach Senol Günes gaf de goede start in de eerste twee duels geen vervolg en verspeelde dure punten tegen Letland. Voor Oranje betekende dat een welkome meevaller.

Turkse uitglijder maakt Oranje-avond nog feestelijker
© Pro Shots
Turkije
Turkije
3 - 3
Letland
Letland

Turkije wilde na de zeges op Nederland (4-2) en Noorwegen (0-3) de uitstekende start aan de WK-kwalificatiereeks een passend vervolg geven en dat leek al snel te lukken. Na honderd seconden was het al raak. Kenan Karaman ontving de bal van Hakan Çalhanoglu en de eerste doelpoging van Turkije van zijn voet zat er meteen in. Çalhanoglu tekende na ruim een half uur zelf voor 2-0 met een volley van afstand, maar Letland knokte zich terug.

De ploeg die zaterdag tegen het Nederlands elftal niet tot scoren kwam, deed dat in Turkije wel. Bij de tweede paal prikte Roberts Savalnieks twee minuten na de goal van Çalhanoglu de 2-1 binnen. Vlak na rust herstelde Turkije de marge weer tot twee via Burak Yilmaz, die een penalty benutte na een overtreding op Mert Müldür. Ook nu had Letland vrij snel weer een antwoord, deze keer dankzij Roberts Uldrikis: 3-2.

Daar bleef het niet bij voor Letland. Turkije draaide in de tweede helft een stuk minder soepel dan daarvoor. De bezoekers zagen kansen en sloegen ruim tien minuten voor het einde van de wedstrijd opnieuw toe. Davis Ikaunieks, die eerder zijn broer Janis had vervangen, werkte de bal binnen na een vrije trap van afstand. Günes probeerde daarna met het inbrengen van onder anderen Feyenoorder Orkun Kökçü nog de 4-3 te forceren, maar die viel niet meer.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Montenegro
Montenegro
0 - 1
Noorwegen
Noorwegen

Noorwegen had iets goed te maken na de pijnlijke nederlaag tegen Turkije van afgelopen weekend. Tegenstander Montenegro won de eerste twee kwalificatieduels (van Letland en Gibraltar) en bood de Noren goed weerstand. Na 35 minuten opende Alexander Sørloth, ex-FC Groningen en tegenwoordig speler van RB Leipzig, de score door op aangeven van Mohamed Elyounoussi raak te schieten. Bij die treffer bleef het. Sterspeler Erling Haaland werd na tachtig minuten gewisseld voor Joshua King.

Turkije heeft nu nog maar een voorsprong van één punt op Nederland, Montenegro en Noorwegen. In september treft Turkije als eerst Montenegro, terwijl Nederland op bezoek gaat bij Noorwegen.

WK Kwalificatie Europa

Stand Groep G WK Kwalificatie Europa 2022 Qatar

Europa

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Nederland
10
7
2
1
33-8
+25
23
2
Turkije
10
6
3
1
27-16
+11
21
3
Noorwegen
10
5
3
2
15-8
+7
18
4
Montenegro
10
3
3
4
14-15
-1
12
5
Letland
10
2
3
5
11-14
-3
9
6
Gibraltar
10
0
0
10
4-43
-39
0
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Meer Turkije
Meer over Turkije
Meer Noorwegen
Meer over Noorwegen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.