Ook Turken houden Haaland van scoren af en denderen door in poule Oranje

Turkije heeft zijn droomstart op weg naar het WK in Qatar te pakken. Met het Nederlands elftal en Noorwegen als eerste tegenstanders in de groepsfase stonden de Turken voor een zware klus, maar die werd geklaard. Na de overwinning op Oranje werd zaterdagavond ook Noorwegen op overtuigende wijze verslagen. Het is de eerste keer in de historie van het land dat een WK-kwalificatieperiode met twee zeges werd geopend.

Noorwegen
Noorwegen
0 - 3
Turkije
Turkije

Tegen Oranje was Burak Yilmaz de grote man aan Turkse zijde, maar in Málaga – waar het duel wegens coronaprotocollen werd afgewerkt – pakte Ozan Tufan de hoofdrol. Voor de middenvelder van Fenerbahçe was het al in de vierde minuut raak, toen hij de bal via een Noorse rug voor zijn voeten kreeg. Tufan aarzelde niet en schoot hard raak. Iets meer dan twintig minuten later verdubbelde Turkije de marge via Çaglar Söyüncü, die raak kopte na een corner.

Noorwegen werd ook gevaarlijk en raakte via voormalig FC Groningen-spits Alexander Sørloth de paal in de eerste helft. Sørloth was niet de enige Eredivisie-bekende in de opstelling van de Noren, Martin Ødegaard en Fredrik Midtsjø hadden een basisplaats, Jonas Svensson viel in.

Dat deed de AZ-back bij een 3-0 achterstand, want ook in de tweede helft scoorde Turkije. Het was opnieuw Tufan, zijn tweede goal van de avond was ook meteen de mooiste. Hij gaf een mooie curve mee aan de bal en vond de rechterhoek van afstand. Kort na die goal in de 59ste minuut leek Noorwegen terug in de wedstrijd te komen, maar een doelpunt van Erling Haaland werd afgekeurd wegens buitenspel.

De interlandperiode verloopt tot nu toe teleurstellend voor de doelpuntenmachine van Borussia Dortmund. Zelfs tegen voetbaldwerg Gibraltar kwam de spits die één op één loopt na 21 duels in de Bundesliga niet tot scoren. Het was alleszeggend dat Haaland enkele minuten voor tijd met een van teleurstelling vertrokken gezicht naar de kant ging en Morten Thorsby hem verving. Toen stond Noorwegen al met tien man, invaller Kristian Thorstvedt kreeg direct rood voor een zeer stevige charge.

Door de ruime overwinning op Noorwegen gaat Turkije na twee wedstrijden aan de leiding in Groep G van de kwalificatieperiode. Komende dinsdag kunnen de Turken voor de volle buit gaan tegen Letland. Noorwegen neemt het op die dag op tegen Montenegro.