Turkije bezorgt Nagelsmann eerste verlies tijdens 'thuiswedstrijd' in Duitsland

Julian Nagelsmann heeft zaterdag zijn eerste nederlaag als bondscoach van Duitsland moeten slikken. Turkije boekte een knappe oefenzege in Berlijn (2-3), waar het stadion goed gevuld was met supporters van beide landen.

Nagelsmann is sinds hij het stokje overnam van Hansi Flick nog druk bezig met het boetseren van zijn elftal. Dat leverde in oktober een zege op tegen de Verenigde Staten (1-3), maar ook een gelijkspel tegen Mexico (2-2). De bondscoach is dus nog niet klaar richting het EK van volgend jaar in eigen land en had tegen Turkije een bijzonder experiment voor ogen. Kai Havertz startte namelijk als linksback. Bij balbezit moest de middenvelder van Arsenal mee opkomen.

Het leek een gouden greep te zijn van Nagelsmann, want Havertz opende al vroeg de score in het Olympisch Stadion van Berlijn. De thuishaven van Hertha BSC was ook goed gevuld met Turkse aanhangers, gezien de grote Turkse gemeenschap in de hoofdstad van Duitsland. Zo'n tien procent van de inwoners van Berlijn is van Turkse komaf. Zij zagen Havertz de 1-0 maken na een goede loopactie op de rechterflank van Benjamin Henrichs. Hij bediende de gelegenheidslinksback.

De aanvallende drang die Duitsland in de beginfase tentoonspreidde, bleek van korte duur. Het thuisland had daarna moeite om gevaarlijk te worden en in de eerste helft was de goal van Havertz ook het enige Duitse schot tussen de palen. Turkije toonde zich, na een fase van afwachten, uiterst effectief. Dat begon bij Ferdi Kadioglu. De voormalig speler van NEC, nu actief voor Fenerbahçe, maakte na 38 minuten de 1-1. De multi-inzetbare technicus, tegen Duitsland de linksback van Turkije, reageerde goed op een opening van Abdülkerim Bardakci, kapte naar zijn rechtervoet en schoot raak. Het was voor Kadioglu zijn eerste doelpunt voor Turkije.

Ferdi Kadioglu viert zijn goal tegen Duitsland.

Nog voor de rust kreeg Duitsland de volgende tik. Kenan Yildiz zorgde namelijk voor 1-2. Voor de achttienjarige aanvaller van Juventus was het een bijzondere treffer. Hij maakte niet alleen in zijn tweede optreden voor Turkije zijn eerste interlandgoal; hij deed het ook nog tegen zijn geboorteland. Yildiz werd in 2005 geboren in Regensburg en speelde tien jaar in de jeugdopleiding van Bayern München.

De tweede helft begon voor Duitsland nog goed, want Niclas Füllkrug maakte na een knappe individuele actie al snel de 2-2. Daarna ging het echter weer mis. Turkije waarschuwde de thuisploeg al toen invaller Salih Özcan van afstand de paal raakte. Na zeventig minuten kregen de bezoekers een strafschop vanwege een handsbal van Havertz. Doelman Kevin Trapp zat er nog aan met zijn hand, maar voorkwam niet dat Yusuf Sari de 2-3 maakte. Duitsland had daarna geen antwoord meer en verloor zo voor het eerst onder leiding van Nagelsmann.