Tsjechen stunten tegen Jong Italië op EK

Op het EK Onder 21 heeft de Tsjechische ploeg gestunt tegen Italie. In de slotfase toonden de Tsjechen na het slikken van de gelijkmaker veerkracht door uit te lopen naar een 3-1 zege.

Italië had het eerste duel in de groep met 2-0 gewonnen van Denemarken, terwijl Duitsland met 2-0 te sterk was voor Tsjechië. Halverwege het eerste bedrijf kwamen de Tsjechen op voorsprong. Michal Travnik profiteerde van een uitglijder van Daniele Rugani en opende met een schuiver de score.

Vervolgens ging Italië op zoek naar de gelijkmaker, maar was het wachten daarop lang. Andrea Petagna kreeg voor rust een grote kans, maar het was Domenico Berardi die pas in de zeventigste minuut de gelijkmaker voor zijn rekening nam. Hij mocht alleen op doelman Lukas Zima af. De sluitpost stopte de inzet, maar was kansloos toen de spits van Sassuolo de rebound binnenkopte.

Lang kon favoriete Italië niet genieten van de gelijke stand, laat staan denken aan de zege. Marek Havlik maakte negen minuten na de 1-1 met een schuiver de 2-1 en een enorme knal van Michael Lüftner betekende een einde aan de Italiaanse hoop: 3-1. Daar bleef het uiteindelijk bij.

Door de zege komen de Tsjechen ook op drie punten, net als Italië. Duitsland kan later vandaag uitstekende zaken doen door Denemarken te verslaan. Op het EK in Polen gaan alleen de nummers één van de drie poules door, vergezeld door de beste nummer twee.

Bij de Tsjechen zat Ajacied Vaclav Cerny negentig minuten op de bank. Bij Italië was de de laatste weken veelbesproken AC Milan-goalie Gianluigi Donnarumma opnieuw het doelwit van protesten. Omdat hij niet wil bijtekenen is een transfer van het toptalent, tot woede van de fans van de Rossoneri, een zeer reële mogelijkheid. Op het door de fans naar het duel met de Tsjechen meegenomen spandoek viel te lezen: 'Als Milan in je hart zit, verander dan van zaakwaarnemer', zo werd gedoeld op de rol van Mino Raiola, die onlangs nog stelde dat bedreigingen de oorzaak van de vertrekwens van de doelman zijn.