EK Onder-21, waar de toppers van de toekomst samenkomen

Reacties

De grootste talenten van Europa nemen het vanaf vrijdag in Polen tegen elkaar op, met als doel het veroveren van de Europese titel. VI belicht drie potentiële uitblinkers van het EK Onder-21.

EK Onder-21, waar de toppers van de toekomst samenkomen

Iñaki Williams

Juan Mata en Thiago Alcántara zijn de laatste Spanjaarden die tot Speler van het Toernooi werden uitgeroepen bij het EK Onder-21 en ook nu is er aan spelmakers geen gebrek bij La Roja. Het extra wapen is echter Iñaki Williams, ook wel De Panter van La Liga genoemd. De afkomst van de bijnaam is duidelijk: niemand in de Spaanse competitie is zo snel als de buitenspeler annex spits van de Basken. Williams liet in de Primera División een topsnelheid meten van 35,71 kilometer per uur.

Voor de club die volledig afhankelijk is van Baskische aanwas is de man met het postuur van een topsprinter een lot uit de loterij. Williams werd in Bilbao geboren als zoon van een Ghanese vader en Liberiaanse moeder, die elkaar ontmoetten in een vluchtelingenkamp. De atletische aanvaller was in de jeugdcategorieën amper af te stoppen en groeide onder de naar Barcelona vertrokken Ernesto Valverde uit tot het grote gevaar van Athletic. Het is aan de spelverdelers bij Spanje om de 22-jarige Williams te katapulteren.

Nathaniel Chalobah

Ruim achttien jaar na zijn Premier League-debuut is John Terry nog altijd het laatste grote succesverhaal van de opleiding van Chelsea. Lang dreigde Nathaniel Chalobah de volgende te worden die niet voorbij de muur tussen de jeugdacademie en Stamford Bridge kwam. Chalobah deed ervaring op bij Watford, Nottingham Forest, Middlesbrough, Burnley, Reading en Napoli. Iedere uitleenbeurt betekende uitstel van een doorbraak bij The Blues.

Dit seizoen was het wachten eindelijk ten einde voor Chalobah. Antonio Conte had in zijn kampioensploeg in de Premier League tien keer ruimte voor een invalbeurt van de verdedigende middenvelder. Dat de 22-jarige Chalobah vrijdag aan zijn derde EK Onder-21 begint, is tekenend voor hoelang hij al op de deur klopt. Vierenhalfjaar na zijn debuut voor het hoogste jeugdelftal van de Engelsen kan de captain van The Three Lions op Poolse bodem tonen waarom juist hij het vertrouwen van Conte verdient.

Andrea Conti

Mattia Caldara tekende al bij Juventus, Roberto Gagliardini vertrok naar Internazionale en Andrea Conti is de volgende parel van Atalanta Bergamo voor wie een transfer lonkt. De interesse van AC Milan is een beloning voor het seizoen van zijn doorbraak bij de nummer vier van Italië. Met acht goals in de Serie A groeide de stille kracht uit tot smaakmaker. Atalanta-ster Papu Gómez verwoordde het als volgt: 'Andrea is compleet veranderd, zowel fysiek als mentaal. Hij was stil en verlegen, maar barst nu van het zelfvertrouwen en de honger om te verbeteren.'

De 23-jarige rechtsback doet de tijden van onvermoeibare vleugelverdedigers als Gianluca Zambrotta en Fabio Grosso herleven bij de Italianen. Twee weken geleden debuteerde Conti al voor de Azzurri. Nu zet hij een stap terug om voor de Europese titel bij de jeugd te gaan. Bij de Italianen zal dankzij Conti het gevaar hoe dan ook vanaf rechts komen.

Een selectie van (andere) blikvangers bij de vier favorieten:

Spanje: Hector Bellerín, Saúl Ñíguez, Marco Asensio, Denis Suárez.

Duitsland: Mahmoud Dahoud, Serge Gnabry, Max Meyer, Maximilian Arnold.

Portugal: João Cancelo, Ruben Neves, Renato Sanches, Gonçalo Guedes.

Italië: Gianluigi Donnarumma, Daniele Rugani, Domenico Berardi, Federico Bernardeschi.

Bekijk hier de selecties van de twaalf deelnemende landen.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.