Trouwe Deschamps blokkeert de weg naar een nieuwe status voor Haller

Reacties

In aanloop naar het EK 2020 kan een vaste kern spelers bij Frankrijk rekenen op het vertrouwen van Didier Deschamps. Voor Sébastien Haller is de tijd nog niet rijp, ondanks zijn uitstekende start in de Premier League.

Trouwe Deschamps blokkeert de weg naar een nieuwe status voor Haller

Haller arriveerde deze zomer voor tientallen miljoenen euro's bij West Ham United. Zijn begin bij de Londenaren is veelbelovend, maar tot een uitnodiging van bondscoach Deschamps heeft het niet geleid. Voor de aankomende duels met Albanië (vrijdag) en Andorra (dinsdag) ruimde hij geen plaats in voor Haller. Voor de spits zit er niets anders op dan blijven presteren en geduldig zijn.

Op 25-jarige leeftijd wacht Haller nog op een doorbraak als international. De afgelopen jaren vestigde hij al wel zijn naam in de jeugdelftallen van Les Bleus. Hij maakte deel uit van de sterke Onder-17 lichting die op het WK 2011 de kwartfinales bereikte. Ook speelde Haller een rol van betekenis in de kwalificatiecampagne van Frankrijk Onder-21 richting het EK 2017. Daarin nam de - toen nog - aanvaller van FC Utrecht drie doelpunten voor zijn rekening.

Aansluiten bij generatiegenoten
Veel van zijn teamgenoten uit de vertegenwoordigende elftallen van de Franse bond stootten de afgelopen jaren wél door naar het vlaggenschip. Benjamin Mendy, Kurt Zouma, Tiémoué Bakayoko, Corentin Tolisso en Thomas Lemar zijn slechts enkele van de namen die zich mochten verheugen op hun eerste schreden in de nationale ploeg. Tolisso en Lemar gaan zelfs al richting de twintig caps.

Haller is daar nog ver van verwijderd. Zijn voornaamste concurrent bij Frankrijk speelt net als hij in Londen. Olivier Giroud is eerste keus bij Frankrijk, daarachter kan Deschamps kiezen voor Wissam Ben Yedder en bovendien is Antoine Griezmann in geval van nood inzetbaar in de punt. Giroud en Griezmann toonden zich de afgelopen jaren al een meerwaarde en maakten deel uit van de ploeg die de wereldtitel opeiste in Rusland.

Ondanks een reserverol bij Chelsea krijgt Olivier Giroud de voorkeur bij de nationale ploeg.
Ondanks een reserverol bij Chelsea krijgt Olivier Giroud de voorkeur bij de nationale ploeg.

Haller groeit echter stap voor stap toe naar het niveau van zijn oud-teamgenoten in de jeugdelftallen. Sinds hij deze zomer aansloot bij West Ham United gaat het trés bon met de man uit Auxerre. In 270 minuten Premier League-voetbal was hij al driemaal trefzeker voor zijn club, die een recordsom van 49,5 miljoen euro betaalde voor zijn komst. Tegen Watford (tweemaal) en Norwich City (eenmaal) vond hij het net.

Haller borduurt voort op de prima statistieken in zijn Duitse jaren bij Eintracht Frankfurt. Vorig seizoen was hij als spits betrokken bij 24 doelpunten. De enige man op zijn positie die nog betere cijfers kan overleggen is Robert Lewandowski (29 keer).

In Londen wrijft men zich na de eerste weken dan ook in de handen met Haller. Die laat vooralsnog zien de Premier League aan te kunnen, maar de verzilvering in de vorm van een eerste interland blijft nog achterwege.

Bondscoach Didier Deschamps nodigde Sébastien Haller nog niet uit bij de nationale ploeg.
Bondscoach Didier Deschamps nodigde Sébastien Haller nog niet uit bij de nationale ploeg.

Dat Deschamps een eventuele uitnodiging voor de 25-jarige spits nog op zak houdt, heeft vooral te maken met zijn loyaliteit aan Giroud. Die kwam in de eerste drie speelronden tweemaal als invaller binnen de lijnen bij Chelsea en kreeg één keer een basisplaats, maar scoren lukte hem nog niet.

Toch blijft Deschamps voorlopig kiezen voor Giroud. 'De situatie waarin Olivier zich bevindt bij zijn club is geen gemakkelijke, helaas', zei de bondscoach deze week. 'Het is niet ideaal. Maar bij ons heeft hij zich altijd uitstekend gemanifesteerd, dat bewijzen de statistieken ook.'

Tijd als medicijn
Het enige dat Haller nog lijkt te scheiden van zijn interlanddebuut is tijd. De situatie waarin de spits zich bevindt is overigens niet uniek. Olympique Lyon-spits Moussa Dembélé kwam er nog niet aan te pas bij Frankrijk en tot voor kort rekende Aymeric Laporte ook niet op een belletje van Deschamps.

De bondscoach heeft op veel plekken in zijn elftal ruim de keuze. Pas wanneer Giroud langere tijd teleurstelt als international of zijn plek bij Chelsea kwijtraakt, lonkt er een stap omhoog voor Haller.

In december vorig jaar verscheen op VI PRO dit stuk over Sébastien Haller.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Frankrijk
Meer over Frankrijk
Meer S. Haller
Meer over S. Haller
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.