FC Twente blijft AZ na spannende strijd voor en grijpt felbegeerde derde plek

FC Twente heeft zich op de laatste speeldag verzekerd van de derde plek in de Eredivisie. Zelf won het met de nodige moeite van provinciegenoot PEC Zwolle en concurrent AZ gaf een 3-0 voorsprong uit handen tegen FC Utrecht. Daardoor gaat FC Twente de voorronde van de Champions League in.

PEC Zwolle
PEC Zwolle
1 - 2
FC Twente
FC Twente

FC Twente leek in de eerste helft wat last te hebben van de druk. PEC Zwolle had zelfs wat meer de bal en de vele doelpogingen van de bezoekers waren nauwelijks gevaarlijk. Sem Steijn zag zijn vrije trap een keer op het doel van Jasper Schendelaar dwarrelen en Ricky van Wolfswinkel hoopte op een strafschop nadat hij licht werd aangeraakt door Thomas Lam. Scheidsrechter Dennis Higler wilde daar echter niet aan.

In de tweede helft kwam FC Twente alsnog op voorsprong. Na een fraaie combinatie tussen Steijn en Naci Ünüvar kon Daan Rots afwerken. Enkele minuten later trok Anselmo Mac Nulty de stand alweer gelijk. Hij tikte een door Sam Kersten teruggelegde bal binnen. Vervolgens kreeg Van Wolfswinkel een grote kans na een inschattingsfout van Schendelaar, maar hij tikte voorlangs.

Een kwartier voor tijd werd Youri Regeer gevloerd in het zestienmetergebied en kreeg FC Twente een strafschop, die werd binnengeschoten door Van Wolfswinkel. Zo grijpt Twente de derde plek in de Eredivisie en gaat het deze zomer de voorronde van de Champions League in.

FC Utrecht

De thuisploeg wist dat het een zege nodig had om nog kans te maken op de derde plek en schoot uit de startblokken. Na een goed kwartier stond AZ al op een comfortabele voorsprong. Na goed doorzetten van Vangelis Pavlidis kwam de bal met wat geluk voor de voeten van Mees de Wit, die daardoor de openingstreffer kon binnenschuiven.

Meteen vanaf de aftrap werd het ook 2-0. FC Utrecht leverde de bal in, Pavlidis legde hem over de verdediging en Ruben van Bommel liftte de bal fraai over doelman Vasilis Barkas heen. Een kleine tien minuten voor rust was het opnieuw raak voor AZ. Yukinari Sugawara kreeg alle ruimte om een vroege voorzet te geven en Pavlidis kon zo zijn 29ste treffer van het seizoen binnenkoppen.

Na rust deed FC Utrecht wat terug. Riechedly Bazoer ging in de fout. Hij wilde de bal terugspelen op zijn doelman, maar had niet door dat Jens Toornstra was blijven hangen. De middenvelder legde breed en Othman Boussaid maakte de 3-1. Na een uur moest AZ verder met tien man door een rode kaart van Dani de Wit. Hij gleed lelijk door op de enkel van Souffian El Karouani.

Vervolgens bracht Sam Lammers de spanning weer volledig terug door de 3-2 binnen te koppen. Uiteindelijk gaf AZ het zelfs nog helemaal weg nadat Victor Jensen een counter benutte: 3-3. In de blessuretijd dacht Marouan Azarkan nog de winnende te maken, maar hij stond buitenspel. AZ moet zich tevredenstellen met plek vier, wat goed is voor de competitiefase (voorheen groepsfase) van de Europa League.