Treffer Griezmann voelt als mokerslag voor Arsenal

Voor Arsenal is de eerste halve finale in de Europa League in een grote anticlimax geëindigd. Ondanks een recorduitsluiting keerde Atlético Madrid met dank aan Antoine Griezmann met een goed gevoel terug naar huis (1-1).

De winst van de Europa League moet het ultieme afscheidscadeau voor Arsène Wenger worden. De Franse manager maakt komende zomer na 22 jaar bij The Gunners plaats. Een Europese hoofdprijs, inclusief het daarbij behorende Champions League-ticket, zou een passend sluitstuk zijn. Maar dat doel is niet dichterbij gekomen na het gelijkspel tegen Atlético.

Voor Arsenal zag het er snel zeer hoopgevend uit. De Londense formatie creëerde de nodige kansen in de openingsfase. Alexandre Lacazette en Danny Welbeck zagen hun pogingen de score te openen stranden op respectievelijk de paal en Atlético-doelman Jan Oblak. Niet veel later kwam er een volgende argument voor een positieve uitkomst van de eerste halve finale.

In de tiende minuut werd de opponent teruggebracht tot tien man. Sime Vrsaljko had de twijfelachtige eer om de Europa League-boeken in te gaan als de speler die het snelst twee gele kaarten in één wedstrijd incasseerde. Na net meer dan een minuut hield scheidsrechter Clement Turpin hem de eerste prent voor na een overtreding op Jack Wilshere. Negen minuten later volgde de tweede waarschuwing na een actie op Lacazette.

De uitsluiting van Vrsaljko zorgde voor veel ongeloof en frustratie bij Atlético Madrid. Trainer Diego Simeone moest de aanhoudende kritiek op Turpin bekopen met een verhuizing naar de tribune. Hij kon vanaf die plek constateren dat Arsenal logischerwijs de bovenliggende partij was maar zijn ploeg ondanks de numerieke minderheid via Griezmann ook dreigend was.

De ruststand moest de Spaanse gasten ook moed hebben gegeven. Arsenal had voor rust vijftien, vergeefse, doelpogingen ondernomen. In de tweede helft zette de Londense ploeg de jacht op de openingstreffer voort. Het eenrichtingsverkeer leidde een half uur voor tijd tot het gewenste doelpunt. Na een voorzet van Wilshere kopte Lacazette raak.

De Madrileense wissel – middenvelder Gabi voor aanvaller Kevin Gameiro – maakte de intenties van Atlético duidelijk. De schade beperkt houden was het devies van de gasten. In die opzet slaagden de Rojiblancos, want Arsenal kon het overwicht niet tot uitdrukking brengen in de score. Maar het werd meer voor Atlético. Na een diepe bal ging Griezmann de strijd aan. Hij troefde eerst Laurent Koscielny af en stuitte aanvankelijk op doelman David Ospina. In tweede instantie had de Franse aanvaller wel succes en liet hij de op de doellijn uitglijdende Shkodran Mustafi kansloos.

Het resultaat biedt nog wel perspectieven voor Arsenal om de finale op 16 mei in Lyon te bereiken, al zal voor Arsenal het gevoel van een gemiste kans blijven plakken aan het eerste duel met Atlético. Over een week zal duidelijk worden of het gelijkspel genoeg is voor een plek in de Europa League-finale.

Samenvatting: recorduitsluiting wordt Atlético niet fataal