Transferdagboek 28/01: Suarez, Balotelli, Stekelenburg

Met de start van een nieuwe kalenderjaar is ook de transfermarkt in de voetbalwereld weer open. Oftewel: vliegende directeuren, op transfers azende spelers en in de geldbuidel tastende clubs. Voetbal International houdt dagelijks de stand van zaken bij.

Transferdagboek 28/01: Suarez, Balotelli, Stekelenburg

Turkije is het nieuwe beloofde land. Althans, dat lijkt zo. Niet alleen Didier Drogba en Wesley Sneijder zullen er hun kunsten gaan vertonen, ook Anton Ferdinand is op weg naar Turkije. Sky Sports weet dat de verdediger van Queens Park Rangers, het broertje van Manchester United-verdediger Rio Ferdinand, alleen nog een keuring moet ondergaan en zelf tot overeenstemming moet komen met de Turken.

De verwachting is dat die formaliteiten gladjes afgehandeld zullen worden, waardoor dinsdag de transfer definitief beklonken kan worden. Een overgang biedt voor Ferdinand uitkomst uit een vervelende situatie. Sinds de komst van trainer Harry Redknapp moest hij het stelselmatig doen met een reserverol. De nummer zeven van Turkije kan de hoofdrolspeler inzake het racisme-conflict met John Terry (Chelsea) nu uit zijn lijden verlossen.

Dan over naar Martin Jol (foto): de coach van Fulham, die zoals gewoonlijk, rond het sluiten van de transfermarkt nog op de nodige spelers rekent. Waar Stanislav Manolev (PSV) en Maarten Stekelenburg (AS Roma) al als mogelijke versterkingen worden genoemd, is ook de komst van Igor de Camargo dichtbij.

Door de concurrentie van onder andere Luuk de Jong bij Borussia Mönchengladbach moet de Belgische international het vaker dan hem lief is doen met een plaatsje op de reservebank. Ook voor hem zou alleen een medische keuring nog roet in het eten kunnen gooien. Zelf is hij namelijk liever vandaag dan morgen weg bij zijn Duitse werkgever. Dat Josep Guardiola vanaf volgend seizoen de nieuwe trainer van Bayern München is, zorgt al voor de nodige oververhitte geruchtenmachines. Bij de Franse krant L'Equipe is het niet anders. Volgens het dagblad zou het budget voor versterkingen in Beieren immers liefst 240 miljoen euro bedragen. Volgens het dagblad zou de voormalige coach van Barcelona daar gretig gebruik van willen maken.

Luis Suarez zou bovenaan zijn lijstje staan. Omdat de Uruguayaan onlangs tot medio 2018 zijn contract verlengde bij Liverpool moet een bedrag van vijftig miljoen euro als compensatie gaan dienen voor de roemruchte Engelse club. Mocht Liverpool een veto uitbrengen, schakelt Guardiola door naar Radamel Falcao van Atlético Madrid. Kleine kanttekening: die is nog eens tien miljoen euro duurder.

Iemand die een stuk goedkoper is, is de Argentijn Mauro Icardi (foto). De 19-jarige aanvaller van Sampdoria maakte dit weekend indruk door liefst vier keer te scoren tegen Pescara (6-0 zege). Die productie zou Internazionale overtuigd hebben. De Nerazzurri zouden, net als AC Milan en AS Roma, bereid zijn grif te betalen voor het nog tot medio 2015 vastliggende talent. Walter Sabatini, technisch directeur van AS Roma, heeft toegegeven dat de toekomst van trainer Zdenek Zeman in Rome onzeker is. Nadat de ploeg niet verder kwam dan een gelijkspel tegen Bologna (3-3) staan ze op de achtste positie, wat op z’n minst teleurstellend genoemd mag worden.

'Over sommige dingen hebben we niets te klagen, maar er zijn ook een boel dingen minder positief', stelt Sabatini. 'We moeten ons nu afvragen of we een andere trainer willen.' Mocht de Tsjech ontslagen worden bij I Lupi, dan biedt dat wellicht perspectief voor doelman Maarten Stekelenburg. De Oranje-international heeft aangegeven te willen vertrekken als hij de tweede seizoenshelft ook als tweede keeper fungeert en wordt nadrukkelijk in verband gebracht met Engeland, waar Fulham de Nederlander zou willen contracteren.

Zeman ziet het meer zitten in de concurrent van Stekelenburg, Mauro Goicoechea. Veel indruk maakte hij echter niet in zijn laatste optredens, waardoor een mogelijke opvolger van Zeman de voorkeur weer kan geven aan Stekelenburg.

Gary Hooper mag gerust een van de dragende krachten van Celtic worden genoemd. De spits staat al seizoenen garant voor doelpunten, maar heeft de interesse van topclubs nog niet kunnen wekken.

Belangstelling uit de Premier League daarentegen wel. Norwich City zou naar verluidt zo’n negen miljoen euro overhebben voor Hooper. Norwich wil het echter wel bij dat bedrag houden, aangezien Ricky van Wolfswinkel voor veertien miljoen euro niet haalbaar was.

Daar begint het probleem voor de ploeg van manager Chris Hughton, aangezien Celtic tien miljoen euro wil. Het eerste bod van ruim vijf miljoen euro werd door The Bhoys dan ook resoluut van tafel geschoven.

Mario Balotelli die een feestje viert; het heeft bijna dezelfde nieuwswaarde als Lionel Messi die een record breekt. Volgens The Sun was het dit keer echter een ander feestje wat plaatshad in Alderley Edge. Ingewijden melden dat het om een heus afscheidsfeestje gaat. Het zou perfect aansluiten op de berichtgeving van Sky Italia.

De Italiaanse krant, die overigens geen problemen heeft om zo nu en dan een gerucht de wereld in te slingeren, meldt dat AC Milan het enfant terrible voor twintig miljoen euro heeft overgenomen van Manchester City. Daarnaast zou Kevin-Prince Boateng de omgekeerde weg van Milaan naar Manchester bewandelen. Dat Newcastle United volgens The Sunday Telegraph veertien miljoen euro heeft geboden voor Wilfried Bony, heeft bij Vitesse de wenkbrauwen doen fronsen. In Arnhem weten ze van niets. 'Of het moet buiten de club omgaan. Ik heb hier in elk geval nog geen fax gezien', zegt technisch directeur Ted van Leeuwen.

We hebben nog een paar dagen, maar een interessante driehoeksspitsencarrousel dient zich aan. Manchester City probeert met ettelijke miljoenen om Napoli er dan toch van te overtuigen Edinson Cavani te laten gaan.

De Napolitaanse club probeert op zijn beurt met dertig miljoen van de geïncasseerde transfersom Stephan El Shaarawy weg te halen bij AC Milan, dat zich dan weer met Mario Balotelli zou gaan versterken. En inderdaad, die Italiaanse spits komt over van Manchester City. De vraag is alleen nog welke spits / club de carrousel in beweging gaat brengen.

Een andere transfersoap nadert ook een einde. De Argentijn Matiás Suárez kan dan toch zijn overstap gaan maken van Anderlecht naar CSKA Moskou. Steeds weer bleken de knieën een obstakel voor de transfer, maar na drie dagen keuringen in München is het licht groen aan het worden. Op 17 februari volgt de laatste test in Moskou.

CSKA Moskou heeft nog meer versterkingen op het oog. Burak Yilmaz, heeft namelijk de Russische interesse gewekt. Bij Galatasaray zijn zijn perspectieven ook minder rooskleurig. Een rol op het tweede plan lijkt een logisch gevolg nu Didier Drogba is vastgelegd. Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van de fotodatabank VI Images.

Bekijk hier al onze video's