Transferdagboek 20/01: Neymar, Guarín, Vucinic en Klose

Reacties

Op 1 januari 2014 is de spelersmarkt weer geopend en het zijn dan de transferperikelen die het nieuws regeren. Voetbal International houdt dagelijks de stand van zaken bij.

Barcelona wil graag aan alle onduidelijkheid over de afkoopsom voor Neymar een einde maken. Het Spaanse dagblad El Mundo mag dan op basis van ingeziene documenten tot de conclusie komen dat er in totaal 95 miljoen is betaald, volgens Barcelona-voorzitter Sandro Rosell is dat bedrag bezijden de waarheid.

'Ik herhaal het nog één keer; Neymar heeft 57 miljoen euro gekost en niet méér', aldus de preses, die maar al te graag openheid van zaken zou willen geven. 'Maar we zijn gehouden aan een geheimhoudingsclausule die door de andere partij is opgenomen in de overeenkomst. We hebben niets te verbergen, alles is uit te leggen.'

Mogelijk wordt dat ook duidelijk, want op verzoek van een Barcelona-socio kijkt onderzoeksrechter Pablo Ruz of Rosell cum suis blijkt te hebben gelogen over de Neymar-deal. Openbaring van de officiële documenten behoort daarbij tot de mogelijkheden en dan komt er ook een einde aan de onrust waarvan we in dit dagboek al eerder repten. 

Mirko Vucinic blijft voorlopig in Turijn. En dat heeft de aanvaller van Juventus vooral te danken aan de supportersschare van Internazionale. Daarentegen bewandelt Fredy Guarín niet de omgekeerde weg. Juventus en Inter zaten om de tafel om een ruil van de spelers te bespreken. Sterker, de Italiaanse grootmachten waren nagenoeg akkoord. Echter, de fanatieke supporters van Inter, de Curva Nord, hebben de directie laten weten dat een vertrek van Guarín naar de regerend landskampioen 'onacceptabel' is. Daarop besloot de clubleiding van Inter de deal af te blazen. Dit tot grote ergernis van De Oude Dame.

Mirko Vucinic viert zijn treffer namens Juventus.

Miroslav Klose lijkt de Europese velden vaarwel te zeggen. De Duitser is niet voornemens zijn contract bij Lazio te verlengen en neigt naar een overstap naar de Verenigde Staten. De Romeinen zouden de ervaren spits graag langer aan zich binden, maar moeten serieus rekening houden met een vertrek van de 35-jarige spits. 'Mijn toekomst? Daar is nog geen beslissing over genomen. Die neem ik met mijn familie. Amerika klinkt interessant. Ik heb geen haast, we zien wel wat er gaat gebeuren na het WK', aldus Klose.

De transferdeadline nadert met rasse schreden en dat is ook te merken aan de berichtgeving van de diverse media. Zo werd een voortijdig vertrek van Aaron Hunt tijdens de training van Werder Bremen gezien als een op handen zijnde transfer. De aanvallende middenvelder zou de training abrupt hebben beëindigd om een transfer naar de Premier League af te ronden. Echter, navraag wees uit dat Hunt een spierblessure heeft opgelopen. Grote vraag is niet hoelang Hunt uit de roulatie is, maar of dit gevolgen heeft voor een eventuele overstap naar bijvoorbeeld Southampton of Stoke City.

De transfer van Neymar laat een hoop onrust achter in Barcelona. De oorzaak daarvan is de schimmige berichtgeving over wat de Catalaanse grootmacht afgelopen zomer nou werkelijk heeft betaald voor de Braziliaanse dribbelaar.

Als de berichten kloppen zou Neymar zomaar eens door het leven kunnen gaan als duurste speler ter wereld.

Al bekend was dat zijn oude club Santos er met zeventien miljoen euro relatief bekaaid vanaf was gekomen, maar dat bedrag wordt er alleen maar schameler op als we El Mundo Deportivo moeten geloven. De Spaanse sportkrant zegt documenten in handen te hebben waaruit blijkt dat Neymar in totaal niet 57 maar liefst 95 miljoen euro heeft gekost. Barcelona ontkent dat vooralsnog.

Als Barça aan uiteenlopende zaken en partijen - waaronder familieleden, spelersrechten, vriendschappelijke duels en zaakwaarnemers - daadwerkelijk 38 miljoen euro meer heeft betaald dan aanvankelijk gedacht, zou niet Cristiano Ronaldo of Gareth Bale maar Neymar de duurste speler aller tijden kunnen zijn. Ronaldo kostte Real Madrid in 2009 een bedrag 94 miljoen euro. Of Bale nu wel of niet duurder was, is niet helemaal duidelijk. Real houdt het er nog altijd op dat het 91 miljoen betaalde, internationale media zeggen honderd.

We blijven nog even in de Catalaanse hoofdstad, omdat datzelfde El Mundo Deportivo meldt dat Barcelona en Borussia Mönchengladbach een akkoord naderen over de transfer van Marc-André ter Stegen. De twee clubs zouden maandag zijn begonnen met onderhandelingen. Naar verluidt wil Barça de 21-jarige Duitse doelman voor twaalf miljoen euro binnenhengelen als opvolger van de vertrekkende Víctor Valdés, die zijn aflopende contract niet wil verlengen.

Het vertrek van Edgar Davids bij Barnet en zijn daaropvolgende aanwezigheid bij de competitiewedstrijden van Juventus en AC Milan zorgt in Italië voor de nodige speculatie. De veertigjarige oud-international zou wel eens assistent van Clarence Seedorf, de kersverse trainer van de Rossoneri, kunnen worden.

Edgar Davids en Clarence Seedorf duelleren als spelers van Juventus en AC Milan. Nu gaan ze mogelijk weer samenwerken.

Davids ontkent in gesprek met Mediaset echter dat hij voor dergelijke zaken in Noord-Italië was. 'Ik was bij de wedstrijden van Juventus en Milan, omdat ik van voetbal hou', aldus Davids, die bij Ajax en het Nederlands elftal samenspeelde met Seedorf.

Opmerkelijk genoeg liet Urby Emanuelson zich na de 1-0 overwinning op Hellas Verona uit over de toekomstige assistenten van zijn nieuwe coach. 'Davids? Misschien volgend seizoen. Ik weet zeker dat Jaap Stam zal komen, meer niet.'

De quotes van de 27-jarige vleugelspeler zijn opmerkelijk in het licht van de uitspraken die Henk van Ginkel vorige week deed in gesprek met Voetbal International. De zaakwaarnemer van de bij Ajax werkzame oud-international stelde dat diens komst naar Milaan een lastig verhaal zou gaan worden, omdat hij nog een langlopend contract in Amsterdam heeft. En niet geheel onverwacht: Emanuelson ontkende inmiddels al dergelijke teksten gebezigd te hebben.

We blijven nog even in de trainerswereld, want in gesprek met Sky Sports heeft bondscoach Louis van Gaal openlijk toegegeven dat hij is benaderd door Tottenham Hotspur. De Londense club wilde hem eind vorig jaar contracteren na het ontslag van manager André Villas-Boas. Inmiddels is Tim Sherwood aangesteld als diens opvolger.

Louis van Gaal heeft nog maar eens laten weten in de Premier League te willen werken.

'Iedereen weet het al, dus ik kan het wel toegeven', stelt Van Gaal in gesprek met Sky Sports. Hij vond het echter niet gepast om, ondanks zijn ambities om in de Premier League te werken, op het aanbod in te gaan. 'Ik ga me niet wagen aan een dubbelfunctie. Dat zou een slecht signaal zijn richting mijn spelers. Als er na het WK weer een Premier League-club komt, zal ik erover nadenken.'

Of Tottenham die club wordt, hangt volgens de huidige manager Sherwood volledig af van het al dan niet bereiken van de voorronden van de Champions League. De Engelse manager stelt dat zijn kop waarschijnlijk rolt als hij The Spurs niet minimaal naar de vierde plaats leidt. De afgelopen seizoenen grepen de Londenaren telkens net naast een ticket voor het miljoenenbal, tot frustratie van voorzitter Daniel Levy.

Voormalig bondscoach Bert van Marwijk gooide bij NOS Studio Voetbal ook al een lijntje uit voor na het WK. De trainer van Hamburger SV erkende dat hij heeft geprobeerd Bryan Ruiz naar Duitsland te halen. Ruiz had toen echter al een akkoord met PSV, waarvoor hij zondag debuteerde in De Arena tegen Ajax.

Dat neemt niet weg dat Van Marwijk komende zomer opnieuw zal proberen de Costa Ricaan aan te trekken. 'Ruiz heeft gezegd dat hij graag in Duitsland wil voetballen. Dat zou natuurlijk heel goed kunnen bij HSV', vertelde Van Marwijk met een veelzeggende glimlach op de mond. En dat terwijl HSV al een stevig Eredivisie-tintje heeft met Rafael van der Vaart (ex-Ajax) en de recente aanwinsten Ouasim Bouy (eveneens ex-Ajax) en Ola John (ex-FC Twente).

Transferdagboek 20/01: Neymar, Guarín, Vucinic en Klose
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.