Transferdagboek 19/06: Robinho, Dória en Ronaldinho

Het seizoen is ten einde, waardoor het de transferperikelen zijn die het nieuws regeren. Voetbal International houdt dagelijks de stand van zaken bij.

Transferdagboek 19/06: Robinho, Dória en Ronaldinho

Santos heeft de poging opgegeven AC Milan-aanvaller Robinho terug te halen. De prijs is te hoog voor de Braziliaanse club. 'We hebben een paar weken geleden gesproken over Robinho', zegt directeur André Zanotta. 'De situatie is niet veranderd. De afkoopsom is te hoog, net als zijn salariseisen.'

We blijven nog even aan de andere kant van de Atlantische Oceaan. De pas achttienjarige Dória heeft tijdens het prestigieuze jeugdtoernooi in Toulon in Europese clubs wakker geschud. Tottenham Hotspur heeft naar verluidt interesse in de verdediger van Botafogo, terwijl Barcelona als laatste gegadigde is toegevoegd aan het lijstje van belangstellende clubs.

Maar volgens zijn zaakwaarnemer Jorden Vergette is het spel nog niet op de wagen. 'Het is onzin om hierover te praten, Barcelona moet de eerste stap zetten door contact op te nemen met Botafogo. Maar het zou natuurlijk wel een eer zijn voor welke speler of zaakwaarnemer om met Barcelona te spreken.'

Vanuit Brazilië worden ook de geruchten over een transfer van Ronaldinho naar het Turkse Besiktas de kop ingedrukt. Roberto de Assis, broer en zaakwaarnemer van de aanvaller van Atlético Mineiro, lacht de berichten weg. 'Ben je gek? Het is allemaal onzin.'

Over onzin gesproken. Volendammer Jack Tuyp (foto onder) staat open voor een nieuw avontuur, dat is zeker. Maar wat in de Azerbeidzjaanse media wordt geopperd als uitdaging - Khazar Lankaran van trainer John Toshack - is niet aan de orde. De aanvaller laat aan Voetbal International weten dat hem niets bekend is van een verhuizing naar Azerbeidzjan. 'Naar welke club? En bij welke trainer?', zegt hij verbaasd vanaf zijn vakantieadres. De kans dat Gonzalo Higuaín zijn loopbaan voortzet bij Arsenal wordt steeds groter. De Londense club is bereid om te breken met het beleid en de 25-jarige Argentijnse aanvaller een enorm salaris aan te bieden. Onder leiding van de zuinige Arsène Wenger heeft Arsenal het financieel uitstekend voor elkaar, maar dat levert geen prijzen op.

Dat besef is er nu ook bij The Gunners, die 26 miljoen willen betalen aan Real Madrid. De spits zelf zou in Londen een weeksalaris van zo'n 175 duizend euro kunnen opstrijken. Daarmee troeft Arsenal Juventus af, dat Higuaín graag naar Italië wilde halen. De Argentijn heeft al aangegeven sowieso te willen vertrekken bij Real Madrid.

Juventus heeft echter snel een nieuwe optie gevonden om de aanval in Turijn te versterken: Carlos Tévez. De vier jaar oudere landgenoot van Higuaín kan volgens Italiaanse media voor twaalf miljoen vertrekken bij Manchester City, maar zal in Italië wel een groot deel van zijn salaris moeten inleveren. Desondanks zou Tévez openstaan voor een bod van Juve, dat concurrentie heeft van AC Milan.

Borussia Dortmund zou deze zomer graag twee Belgen aan zijn selectie willen toevoegen. De verliezend Champions League-finalist sprak al uit geïnteresseerd te zijn in Kevin de Bruyne, die het afgelopen seizoen door Chelsea verhuurd werd aan Werder Bremen. Daar maakte de aanvallende middenvelder veel indruk, maar of dat voldoende is voor een basisplaats in Londen is de vraag.

De Bruyne moet in Dortmund de vervanger van de naar Bayern München vertrokken Mario Götze worden en krijgt mogelijk gezelschap van Romelu Lukaku. Ook de spits staat onder contract bij Chelsea en speelde het afgelopen seizoen op huurbasis voor West Bromwich Albion. Bild meldt dat er door Dortmund al geïnformeerd is naar de beschikbaarheid van Lukaku. Jong Spanje maakte de afgelopen weken indruk tijdens het EK Onder-21 in Israël en dat is ook Roman Abramovich opgevallen. De Chelsea-eigenaar heeft volgens El Mundo Deportivo zijn oog laten vallen op liefst drie Spanjaarden, die zich dinsdagavond kroonden tot Europees kampioen. Zo krijgen Manchester City en Real Madrid concurrentie in de jacht op Isco.

De 21-jarige spelmaker kan voor 35 miljoen euro vertrekken bij Málaga, maar mogelijk krijgt Isco in Londen gezelschap van twee landgenoten. Thiago Alcántara, die dinsdag drie keer trefzeker was in de met 4-2 gewonnen finale tegen Italië, gaf eerder aan dat hij overweegt te vertrekken bij Barcelona. De 22-jarige middenvelder komt naar eigen zeggen te weinig aan spelen toe in Catalonië.

Dat geldt ook voor Álvaro Morata, die zich met vier doelpunten kroonde tot topscorer van het EK Onder-21. De twintigjarige spits komt zelden in actie bij Real Madrid, dat ook in verband wordt gebracht met twee nieuwe spitsen: Edinson Cavani en Luis Suarez. Dan een opvallend gerucht van The Independent, dat meldt dat Cristiano Ronaldo aast op een transfervrij vertrek bij Real Madrid. De Portugese superster heeft nog een contract tot medio 2015 met De Koninklijke, maar onderhandelingen over een nieuwe verbintenis verlopen erg moeizaam. Vanwege een nieuw belastingstelsel in Spanje zal Real het salaris enorm moeten verhogen als Ronaldo er netto hetzelfde aan wil overhouden.

Zijn zaakwaarnemer Jorge Mendes heeft daarom geadviseerd om het contract in Madrid uit te dienen, om zo over twee seizoenen transfervrij elders te tekenen. Omdat clubs dan geen transfersom hoeven te betalen, zou de nu 28-jarige Portugees liefst zeventig miljoen euro aan tekengeld kunnen ontvangen en een jaarsalaris van twintig miljoen euro, waarmee Ronaldo's agent impliciet verwijst naar de huidige transferwaarde van zo'n negentig miljoen die de aanvaller vertegenwoordigt.

Bekijk hier al onze video's