Trainerswissel sorteert alleen bij Heracles effect

Reacties

In de kelder van de Eredivisie besloten vier teams gedurende dit seizoen hun trainer te ontslaan. Alleen bij Heracles Almelo, waar John Stegeman het roer overnam, leverde dat het gewenste effect op. NAC Breda en Go Ahead Eagles vrezen nog steeds voor degradatie, terwijl FC Dordrecht ondanks de trainerswissel laatste werd.

Trainerswissel sorteert alleen bij Heracles effect

Stegeman (foto boven) toonde zich zaterdag dolgelukkig nadat Heracles officieus handhaving veiligstelde met een 3-1 zege bij NAC Breda. 'We hebben het onmogelijke gepresteerd', stelde de coach bij FOX Sports. Waar zijn voorganger Jan de Jonge in vier duels geen enkel punt pakte, verzamelde Stegeman 34 punten in 28 wedstrijden. De 38-jarige coach is wat dat betreft echter de uitzondering op de regel.

Verscheidene onderzoeken hebben al aangetoond dat trainerswissels over het algemeen weinig opleveren. Wél is er sprake van een schokeffect bij een ontslag, al heeft dat een andere oorzaak. Een coach wordt namelijk over het algemeen ontslagen als het dieptepunt bereikt is, daardoor is de kans dat in de eerste wedstrijden na een trainerswissel verbetering volgt levensgroot. Statistici noemen dat fenomeen regressie naar het gemiddelde. Op de lange termijn levert een congé echter weinig op.

Nebojsa Gudelj of Robert Maaskant? Voor NAC Breda maakt het qua behaalde punten geen enkel verschil.
Nebojsa Gudelj of Robert Maaskant? Voor NAC Breda maakt het qua behaalde punten geen enkel verschil.

Dat hebben NAC, Go Ahead en Dordrecht dit seizoen ook ontdekt. In Breda presteerde Eric Hellemons (0,55 punt per duel) namelijk slechter dan zijn voorganger Nebojsa Gudelj, die gemiddeld een punt per wedstrijd pakte. Huidige coach Robert Maaskant doet het weliswaar beter dan Hellemons, maar hij pakt precies net zoveel punten als Gudelj.

Bij Go Ahead doet interim-coach Dennis Demmers het vooralsnog zelfs iets slechter dan de ontslagen Foeke Booy. Demmers boekte weliswaar een sensationele zege in De Kuip (0-1), maar dat is na vier wedstrijden vooralsnog zijn enige wapenfeit. Booy was met 23 punten in 28 duels net zo succesvol als zijn opvolger.

Dordrecht pakte vanmiddag tegen SC Cambuur (0-0) onder leiding van Jan Everse het tweede punt in zes wedstrijden. Daarmee doet Everse het slechter dan Ernie Brandts, die met 12 punten in 23 duels de lat niet erg hoog had gelegd. Interim-trainer Gérard de Nooijer boekte nog het meeste succes aan De Krommedijk door een van zijn drie wedstrijden als tussenpaus te winnen. Hij neemt na volgend seizoen dan ook het stokje over van Everse.

Overigens wisselde ook AZ dit seizoen van trainer, maar dat was omdat Marco van Basten zelf een stapje terug besloot te doen en als assistent aan de gang ging. John van den Brom volgde hem op.

De trainerswissels in de Eredivisie

Club Trainer
FC Dordrecht Ernie Brandts (0,52) Gérard de Nooijer (1) Jan Everse (0,33)
Go Ahead Eagles Foeke Booy (0,82) Dennis Demmers (0,75)
NAC Breda Nebojsa Gudelj (1) Eric Hellemons (0,56) Robert Maaskant (1)
Heracles Almelo Jan de Jonge (0) John Stegeman (1,21)

*Tussen haakjes het gemiddeld aantal punten per duel.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.