Tottenham ontsnapt bij bal op de lat van Danjuma, Solanke beul van Nottingham

Tottenham Hotspur heeft zaterdag voor eigen publiek afgerekend met Everton. Voor Spurs was het de derde zege op rij in de Premier League, maar de Londenaren hadden de nodige moeite met The Toffees. Arnaut Danjuma raakte diep in blessuretijd de lat. Nottingham Forest verloor bij het debuut van manager Nuno Espirito Santo.

Tottenham Hotspur
2 - 1
Everton
Everton

Tottenham heeft na een zwakke serie in november en begin december inmiddels de weg omhoog weer gevonden en kwam ook tegen Everton aanvankelijk overtuigend voor de dag in eigen huis. Richarlison opende na negen minuten de score. Op aangeven van Brennan Johnson tikte de voormalig Everton-spits de bal binnen bij de eerste paal. Voor de Braziliaan was het zijn vierde goal in drie competitieduels.

Niet lang daarna was Heung-Min Son verantwoordelijk voor de 2-0. Everton-doelman Jordan Pickford kon na een corner van Spurs Johnson nog van scoren houden, maar in de rebound had hij geen antwoord op een inzet van Son. Tottenham leunde na de tweede treffer achterover, waardoor Everton beter in het duel kwam en dreigend werd. Dominic Calvert-Lewin en Jack Harrison stichtten diverse keren gevaar voor het doel van Guglielmo Vicario.

Ontsnapping
Vlak na de rust ontsnapte Spurs aan een tegendoelpunt: een treffer van Calvert-Lewin werd na een VAR-ingreep afgekeurd vanwege een tackle op Emerson Royal. Bij Everton ontbrak het ook aan geluk bij een uithaal van James Garner tegen de paal. Negen minuten voor tijd was het toch raak voor Everton. André Gomes passeerde Vicario na een afgeslagen corner met een schot in de verre hoek.

Everton-invaller Arnaut Danjuma was kort daarna gevaarlijk bij een snelle uitbraak, maar Vicario redde op het schot van de voormalig Spurs-aanvaller. Danjuma raakte in de extra tijd nog de lat. Het schot van de Nederlander stuitte via het aluminium weer in het veld. In eerste instantie werd gevlagd voor buitenspel, maar uit de beelden bleek Danjuma net niet buitenspel te staan. Daardoor was een goal van de Nederlander de gelijkmaker geweest. Tottenham hield uiteindelijk met moeite stand en houdt door de derde overwinning op rij uitzicht op de topdrie in de Premier League. Het gat met nummer drie Liverpool is twee punten. The Reds spelen later vanavond tegen koploper Arsenal.

Fulham
Fulham
0 - 2
Burnley
Burnley

Bij Fulham-Burnley stond voor het eerst in de Premier League-geschiedenis een vrouw als scheidsrechter op het veld. Arbiter Rebecca Werch gaat door haar optreden op Craven Cottage de geschiedenisboeken in. Na een eerste helft waarin Burnley weinig te vertellen had, was het direct na de pauze wel raak voor de ploeg van manager Vincent Kompany. Wilson Odobert krulde de bal bijzonder fraai in de bovenhoek langs doelman Bernd Leno.

Burnley vergrootte de voorsprong na ruim een uur: Sander Berge kon vanaf de middenlijn ongestoord zijn weg richting het strafschopgebied afleggen en haalde van afstand zuiver uit. De tweede goal kwam uit de lucht vallen, maar kwam voor Burnley op het juiste moment. Fulham vond geen manier om terug te keren in de wedstrijd. De ploeg van Kompany verlaat door de zege de laatste plaats in de Premier League.

Nottingham Forest
2 - 3
AFC Bournemouth

Bij Nottingham Forest zat manager Nuno Espirito Santo zaterdag tegen Bournemouth voor het eerst op de bank. Na ruim twintig minuten moest de thuisploeg met tien man verder: Willy Boly kreeg zijn tweede gele kaart, al speelde de Ivoriaan eerst de bal voordat Adam Smith naar de grond ging. Nottingham kwam ondanks de ondertalsituatie kort na de rust op voorsprong: Chris Wood bediende Antony Elanga en de Zweed schoof de 1-0 binnen.

Het snelle antwoord van Bournemouth kwam via spits Dominic Solanke: vier minuten na de openingsgoal kopte de ex-aanvaller van Vitesse op aangeven van ex-Feyenoorder Marco Senesi de gelijkmaker binnen. Solanke was niet lang daarna opnieuw trefzeker. Na slordig uitverdedigen van Bournemouth tikte hij zijn tiende goal van dit seizoen binnen. Een kwartier voor tijd had Nuno weer reden tot juichen. Wood zag zijn kopbal uit een corner binnen vallen via Dango Ouattara. Nottingham dacht een punt over te houden aan het thuisduel met Bournemouth, maar Solanke kopte de gasten, met zijn derde goal, in de extra tijd naar een late overwinning. Justin Kluivert bleef op de bank bij Bournemouth.