Tiental City komt net tekort in thriller tegen United

Manchester United kreeg zijn revanche op stadgenoot City. Maar de zege in de derde ronde van het FA Cup-toernooi was er mede door de rol van de arbiter een om over na te praten.

Manchester United, dat door City in de Premier League op eigen veld met 6-1 te kijk was gezet, maakte het zich onnodig moeilijk in het City of Manchester Stadium. De formatie van manager Sir Alex Ferguson leek op weg de rivaal een genadeloos pak slaag te geven.

Na 39 minuten stond er niet alleen een 0-3 stand op het scorebord, maar was het team van City ook teruggebracht tot een tiental. Wayne Rooney was met twee treffers, waarvan één uit de rebound na een gemiste strafschop, de gevierde man bij United. Danny Welbeck tekende na een half uur met een halve omhaal voor de 0-2.

Op dat moment stond City al met tien man op het veld. Scheidsrechter Chris Foy achtte een tackle van Vincent Kompany op Nani voldoende voor een directe rode kaart. De beslissing was zwaar maar onverbiddelijk. De Belgische verdediger verdween verongelijkt na twaalf minuten naar de kleedkamer.

Waar in de tweede helft een vernederende nederlaag het lot leek voor City, daar bracht gemakzucht van United de thuisploeg hoop op meer dan een eervolle uitschakeling. Met een man minder slaagde de ploeg van manager Roberto Mancini erin na rust de marge te verkleinen. Ook na de fraaie vrije trap van Aleksandar Kolarov leek United het gevaar van een inhaalrace van The Citizens niet te onderkennen.

Na ruim een uur kreeg de thuisclub extra inspiratie. Paul Scholes, die met zijn invalbeurt zijn opvallende comeback vierde, verloor de bal knullig na een inworp. Het balverlies leidde tot de aansluitingstreffer van Sergio Agüero, ook doordat doelman Anders Lindegaard zich niet van zijn beste kant liet zien.

City putte kracht uit het doelpunt en zette United onder druk. De gelijkmaker bleef achterwege, omdat de roep van City om een strafschop na hands van Phil Jones onbeantwoord bleef en in de blessuretijd een vrije trap van Kolarov door Lindegaard met enig fortuin onschadelijk werd gemaakt. Foto: VI Images