Tien jaar in Qatarese handen: de duizelingwekkende cijfers van PSG

Reacties

Het is een jubileum waar Paris Saint-Germain deze donderdag met trots aandacht aan besteedt: de club is exact tien jaar in handen van Qatar Sports Investments. Een mooi moment om de balans op te maken. Hoe machtig is de club geworden in Frankrijk en hoeveel werd er eigenlijk uitgegeven?

Tien jaar in Qatarese handen: de duizelingwekkende cijfers van PSG
© Pro Shots

PSG speelde in de voorbije tien jaar in totaal liefst 553 wedstrijden. Er werd 399 keer gewonnen. Die cijfers zijn nog niet erg concreet, maar de zeges werden ook vertaald naar titels. De Parijzenaren werden in zeven van de tien seizoenen kampioen van Frankrijk. In het seizoen 2011/12 was Montpellier nog het sterkst en in het voetbaljaar 2016/17 lukte het AS Monaco om PSG af te troeven. Vorig seizoen was Lille met een voorsprong van één punt de beste van Frankrijk. Om het succes van PSG in eigen land in perspectief te plaatsen: de laatste landstitel voor de veelbesproken overname dateerde van 1994.

Maar met succes op Franse bodem is de honger van de Qatari nog niet gestild. Het vizier is de laatste jaren met name gericht op de Champions League, de beste van Europa worden is een obsessie geworden. In de voorbije tien seizoenen nam PSG negen keer deel aan het miljardenbal en negen keer werd de knock-outfase bereikt. In het seizoen 2019/20 kwamen de Fransen het verst. Toen was Bayern München in de finale met 1-0 te sterk.

Geld
PSG is sinds de overname natuurlijk vooral te boek komen te staan als de club van de financieel oneindige mogelijkheden. Met de nieuwe eigenaren verbrak de Franse grootmacht in totaal vier keer het eigen transferrecord, dat gebeurde met het halen van respectievelijk Javier Pastore, Thiago Silva, Edinson Cavani en Neymar. Een jaar na het aantrekken van laatstgenoemde werd met Kylian Mbappé nog een absolute wereldtopper – een iets goedkopere dan Neymar – aangetrokken.

Kijken we naar de periode van de voorbije tien jaar, dan hebben op de transfermarkt in totaal toch nog vijf clubs meer geld uitgegeven aan transfers dan PSG. Dan gaat het om drie Premier League-clubs (Manchester City, Chelsea en Manchester United), Barcelona en Juventus. Het is bij het vergelijken eerlijker om naar het saldo te kijken. Welke club heeft met alle aankopen en verkopen meegerekend per saldo het meeste uitgegeven op de transfermarkt? De resultaten laten zien dat er sprake is van een duidelijke topdrie. PSG moet Manchester City en Manchester United voor zich dulden en de kloof richting Barcelona is erg groot.

Big Spenders Saldo
1. Manchester City -999,7
2. Manchester United -946,4
3. Paris Saint-Germain -883,4
4. Barcelona -566,9
5. Juventus -474,2
6. Arsenal -472,0
7. Chelsea -462,7
8. AC Milan -453,8
9. Bayern München -397,3
10. Liverpool -389,3

Bedragen in miljoenen euro's. (Bron: Transfermarkt, de aanstaande transfer van Jadon Sancho naar Manchester United is nog niet meegerekend)

Het uitgavenpatroon PSG ten opzichte van de andere clubs in Frankrijk is voor de concurrentie in de Ligue 1 bijna meelijwekkend. Het contrast tussen de nummer twee van vorig seizoen en kampioen Lille is enorm. Lille maakte in de voorbije tien jaar op de transfermarkt juist een gigantische winst: 276 miljoen euro. De enige andere grote Franse club die net als PSG flink verlies leed is Olympique Marseille: 73 miljoen euro. Maar dat bedrag staat niet in verhouding tot de kostenpost in Parijs. Sterker, het verlies van PSG is meer dan tien keer groter. Daar hebben de Parijzenaren wel een waar sterrenensemble voor teruggekregen. Met dank aan Qatar Sports Investments.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.