Tenminste één Nederlander in finale FA Cup-toernooi

Na de loting voor de halve finale van het Engelse FA Cup-toernooi is het zeker dat een Nederlander de eindstrijd haalt. Het Barnsley van Marciano Bruma speelt tegen het Cardiff City van Jerrel Hasselbaink en Glenn Loovens (foto). In de andere halve eindstrijd stuiten West Bromwich Albion en Portsmouth op elkaar.

Tenminste één Nederlander in finale FA Cup-toernooi

De twee wedstrijden worden op Wembley afgewerkt op zaterdag 5 en zondag 6 april. De Premier League is in het FA Cup-toernooi alleen nog vertegenwoordigd door Portsmouth. De drie andere overgebleven clubs in het Engelse bekertoernooi komen uit in het Championship, het op één na hoogste niveau.

Daardoor staat het nu al vast dat een 'kleine' club in mei de finale op Wembley haalt. Als één van de drie clubs de eindstrijd ook wint, zou dat de eerste keer sinds 1980 zijn. In dat jaar won West Ham United, dat op dat moment niet op het hoogste niveau speelde, met 1-0 van stadgenoot Arsenal.

Als Cardiff City de finale zou winnen, zou dat de tweede keer zijn dat de club uit Wales de felbegeerde FA Cup weet te winnen. De eerste keer gebeurde dat in 1927. Het was tevens de eerste keer dat een niet-Engelse club de bekerfinale veroverde.

Het is verder voor het eerst sinds 1995 dat een club die niet tot De Grote Vier behoort (Manchester United, Arsenal, Liverpool en Chelsea) de beker mee naar huis zal nemen. Voor het laatst lukte dat Everton in 1995.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen