Swingend AZ kan Europa ruiken na ruime zege op Utrecht

Reacties

AZ heeft donderdagavond een enorme stap gezet op weg naar een ticket voor de voorronde van de Europa League. De verliezend bekerfinalist overklaste FC Utrecht in Alkmaar en lijkt zich daardoor voor het derde jaar op rij te verzekeren van Europees voetbal: 3-0.

Swingend AZ kan Europa ruiken na ruime zege op Utrecht

Gezien de ranglijst had Utrecht daar dit seizoen recht op. De nummer vier van de Eredivisie leek de favorietenstatus in de openingsfase waar te maken. De Domstedelingen begonnen beter aan de heenwedstrijd in de finale van de play-offs en kregen via Sébastien Haller ook de eerste grote kans. De naar Eintracht Frankfurt vertrekkende spits schoot de bal echter naast toen hij met twee verdedigers in zijn nek afging op Tim Krul.

Het had een voorbode kunnen zijn voor een Utrechtse voetbalshow, maar het tegenovergestelde gebeurde. Bij de eerste de beste kans voor AZ was het in de zeventiende minuut wel meteen raak. Joris van Overeem schoof de bal bekwaam langs doelman David Jensen uit een vernuftig steekballetje van Calvin Stengs, de achttienjarige revelatie die in de vorige ronde van de play-offs ook al indruk maakte tegen FC Groningen.

De openingstreffer bleek het startsein van een heerlijke voetbalavond in Alkmaar. AZ legde bij vlagen fantastische aanvallen op de mat. De 2-0 kon dan ook niet uitblijven. Dabney dos Santos schoot in de 29ste minuut nog op de benen van Jensen, maar kort daarna was het na weer een prima actie van Stengs wel raak. Dos Santos leek met een hakballetje het laatste zetje te geven, maar het was uiteindelijk Yassin Ayoub die in eigen doel scoorde.

Wout Weghorst scoorde al drie keer in het tweeluik tegen FC Groningen en was ook tegen FC Utrecht weer trefzeker.
Wout Weghorst scoorde al drie keer in het tweeluik tegen FC Groningen en was ook tegen FC Utrecht weer trefzeker.

Het tot donderdagavond in blakende vorm verkerende Utrecht was uit het lood geslagen en de kansen bleven daardoor komen voor AZ. Wout Weghorst schoot voor rust over uit een voorzet van Stengs, meteen na de hervatting bracht Jensen redding bij een grote kans voor Van Overeem. Na 65 minuten was het alsnog raak toen een vrije trap op het hoofd belandde van Weghorst, die even later vergat de 4-0 te maken.

Omdat de spits de bal van dichtbij over gleed, kon Utrecht bij spaarzame uitbraken blijven zoeken naar het belangrijke doelpunt. Eén treffer zou de situatie voor de ploeg van Erik ten Hag een stuk overzichtelijker maken. Mogelijkheden waren er nog wel voor Haller, maar Krul kwam niet in de problemen. Aan de andere kant had het bij een klutssituatie voor het doel van Jensen en een grote kans voor Weghorst zelfs nog 4-0 kunnen worden.

Hoewel dat niet gebeurde, is AZ hard op weg zich te plaatsen voor Europees voetbal. De ploeg van John van den Brom maakte in de laatste wedstrijden van de Eredivisie een aangeslagen indruk na de nederlaag in de bekerfinale tegen Vitesse, maar bewees tegen Groningen al dat het er in de play-offs weer staat. Zondag kunnen de op het juiste moment piekende Alkmaarders het karwei afmaken in Utrecht.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.