AZ-FC Utrecht: de laatste 'prijs' van het seizoen

Reacties

In de aanloop naar de play-offwedstrijden om een Europees ticket duikt Voetbal International, met behulp van Opta, in de statistieken. Telkens staan we stil bij acht feiten. De finale in de strijd om een ticket voor de voorronde in de Europa League gaat tussen AZ en FC Utrecht. Donderdag is deel één van het tweeluik.

AZ-FC Utrecht: de laatste 'prijs' van het seizoen

Speelronde: Finale play-offs (heenduel)
Scheidsrechter: Kevin Blom
Aftrap: 20.45 uur

• AZ en FC Utrecht strijden donderdag en zondag om het laatste Europese ticket, dat recht geeft op deelname aan de tweede voorronde van de Europa League. Deze wedstrijden worden op 13 juli en 20 juli al gespeeld. De loting is op 19 juni.

• Als we alle competities meetellen, dan is AZ-FC Utrecht alweer toe aan de veertigste editie. De Alkmaarders kraaiden 28 keer victorie en gingen slechts zeven keer onderuit. Viermaal bleef een winnaar uit.

• AZ leed in de voorbije negen thuiswedstrijden slechts één verliesbeurt. Dat was nota bene tegen FC Utrecht, tijdens de laatste speelronde van het seizoen (2-3).

• Van alle clubs die sinds de wedergeboorte van de play-offs minimaal vier keer aanschoven bij het seizoenstoetje heeft FC Utrecht het vaakst beslag gelegd op een Europees ticket, namelijk in drie van de zeven deelnames. AZ hoopt dat na drie mislukte pogingen vier keer scheepsrecht is.

• In de twee wedstrijden tegen FC Groningen, in de vorige ronde, trof AZ in totaal liefst acht keer doel. Dat is één keer vaker dan in de acht duels daarvoor.

Samenvatting: FC Utrecht-SC Heerenveen

Utrecht rekent af met slap Heerenveen op weg naar finale

• FC Utrecht is in zijn laatste zeven uitduels in de play-offs om een Europees ticket zonder nederlaag: vijf zeges en twee gelijke spelen. In deze serie kregen de Domstedelingen slechts twee goals om de oren.

• In de eerste ronde van de play-offs beging FC Utrecht liefst 31 overtredingen, het hoogste aantal van de deelnemende clubs. AZ-spelers werden slechts negen keer teruggefloten.

• Scheidend FC Utrecht-spits Sébastien Haller had in zijn vier vorige wedstrijden tegen AZ een rechtstreeks aandeel in vier goals. Drie keer rondde de Fransman zelf af en eenmaal verzorgde hij de assist.

Samenvatting: AZ-FC Groningen

AZ bezorgt zichzelf herkansing na flitsend basisdebuut Stengs
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.