Swingend Arsenal sloopt Everton bij heerlijk debuut Aubameyang

De samenwerking tussen Arsenal en Pierre-Emerick Aubameyang is bijzonder succesvol van start gegaan. Everton bleek zaterdag de ideale tegenstander voor de recordaankoop van The Gunners om tegen te debuteren: 5-1. Aaron Ramsey maakte voor het eerst in zijn loopbaan een hattrick en ook nieuweling Henrikh Mkhitaryan was op dreef.

Vooraf was het de vraag of Aubameyang überhaupt kon gaan debuteren tegen Everton, omdat hij in aanloop naar de wedstrijd ziekig was. De spits bleek echter fit genoeg te kunnen starten en was verantwoordelijk voor de 4-0. Ook was Aubameyang betrokken bij de openingsgoal: al in de zesde minuut vond hij Mkhitaryan, die met een perfecte lage voorzet Ramsey bediende (1-0).

Een kwartier later stond Arsenal al met 3-0 voor. De ploeg van Arsène Wenger had geen enkele moeite met een onthutsend Everton (waar Cuco Martina in de basis stond en Davy Klaassen en de geblesseerde Maarten Stekelenburg opnieuw niet bij de selectie zaten) en besliste de wedstrijd via een intikker van Laurent Koscielny na een verlengde corner ('14) en een door Everton-debutant Eliaquim Mangala van richting veranderd schot van Ramsey ('19) al snel.

Het werd een zorgeloos avondje voor Arsenal.

Namens Everton deed Theo Walcott hierna bijna wat terug. De voormalig Arsenal-aanvaller kreeg na een klein halfuur een open kans, maar met een perfecte sliding voorkwam Shkodran Mustafi een goal van de bezoekers. Aan de overkant maakte Aubameyang tien minuten later met een stiftje zijn eerste voor Arsenal en de 4-0. Dit doelpunt, op aangeven van Mkhitaryan, had overigens wel afgekeurd moeten worden vanwege buitenspel. De vlag bleef echter omlaag.

Nacho Monreal kopte vijf minuten voor rust uit een hoekschop op de paal en dus ontsnapte Everton aan een nóg grotere achterstand. Everton-coach Sam Allardyce wist desondanks dat de tweede helft natuurlijk niet meer spannend zou worden, ook al deed zijn ploeg na de thee nog wel zijn best om er iets van te maken. Zo raakte Oumar Niasse op aangeven van Walcott de paal. Een halfuur voor tijd werd Walcott gewisseld en kreeg hij applaus van de fans van Arsenal, die de voormalig publiekslieveling op deze manier bedankten voor bewezen diensten.

Dominic Calvert-Lewin was de vervanger voor Walcott en kort na zijn invalbeurt kopte de invaller op aangeven van Martina de 4-1 tegen de touwen. Petr Cech viel niet lang hierna geblesseerd uit en werd afgelost door David Ospina, die Ramsey zijn hattrick compleet zag maken (5-1). Mkhitaryan was ook bij deze goal de aangever en schreef bij zijn thuisdebuut dus drie assists op zijn naam. Arsenal speelde de wedstrijd na de 5-1 rustig uit en heeft nu 24 thuiswedstrijden op rij niet verloren van Everton. Volgende week wacht de derby met Tottenham Hotspur.