Supersub McTominay bezorgt Ten Hag zwaarbevochten zege op Villa Park

Manchester United heeft zondag een even cruciale als zwaarbevochten overwinning geboekt. Op bezoek bij Aston Villa groeide Scott McTominay als invaller opnieuw uit tot het goudhaantje voor de ploeg van manager Erik ten Hag.

Aston Villa
Aston Villa
1 - 2
Manchester United

United morste in 2024 tot nu toe alleen punten tegen Tottenham Hotspur, nadat het 2023 afsloot met vijf nederlagen in de laatste acht wedstrijden. Vorige week won de ploeg van Ten Hag bovendien eindelijk weer eens met meer dan één doelpunt verschil van West Ham United (3-0), dat eerder deze zondag ook werd overklast door Arsenal (0-6). Door dat resultaat konden The Red Devils de zesde plaats bij een overwinning in Birmingham verder verstevigen én de achterstand op Villa verkleinen. Maar op voorhand was al duidelijk dat dit geen eenvoudige opgave zou zijn.

Villa verloor weliswaar de laatste twee thuisduels met Chelsea (FA Cup) en Newcastle United (1-3), in het gehele Premier League-seizoen liet de ploeg van Unai Emery op eigen veld pas vijf punten liggen. United ging echter voortvarend van start. Alejandro Garnacho en Rasmus Højlund kregen al direct de eerste mogelijkheden en na een kwartier was het al raak. Højlund sloeg als een echte spits toe na doorkoppen van Harry Maguire bij een corner en scoorde zo voor de vijfde keer op rij in de Premier League. Alleen Nicolas Anelka was in 1998 nog jonger toen hij dat presteerde.

Na de openingstreffer van de 21-jarige Deen had United het echter moeilijk op Villa Park. De defensie oogde zonder de opnieuw langdurig geblesseerde Lisandro Martínez allerminst zeker. Het was aan André Onana te danken dat de 0-1 voorsprong tot aan het rustsignaal stand hield. De Kameroense keeper redde uitstekend op een afstandsschot van John McGinn en hield een minuut later ook Ollie Watkins van scoren af, toen de defensie van United werd opengereten. Vijf minuten na de hervatting stuitte de Engelse spits van Villa van dichtbij opnieuw op Onana.

Casemiro moest op het middenveld alle zeilen bijzetten, maar de gele kaart bij hij in de 37ste minuut kreeg, was ronduit dubieus.

Met Victor Lindelöf als vervanger van de halverwege geblesseerd uitgevallen Luke Shaw, werd de verdediging van United er in de tweede helft niet zekerder op. De Zweed, die bij gebrek aan alternatieven op de voor hem ongebruikelijke positie van linksback speelde, werd veelvuldig opgezocht door de behendige Leon Bailey. De gelijkmaker van Aston Villa hing in de lucht en viel in de 66ste minuut uiteindelijk ook, toen United de bal maar niet weg kreeg uit de doelmond. Douglas Luiz sloeg toe, nadat hij gelukkig in balbezit kwam.

In de tegenstoot lagen er zeker mogelijkheden voor United om Villa pijn te doen, maar het ontbrak vaak aan de juiste voortzetting. Zo was Marcus Rashford regelmatig dreigend, zonder echt tot grote kansen te komen. Ten Hag haalde de veelbesproken aanvaller twintig minuten voor tijd naar de kant voor McTominay. Na zijn entree hervond United weer enigszins de controle en vier minuten voor tijd ontpopte de Schotse middenvelder zich niet voor het eerst dit seizoen tot matchwinner door knap raak te koppen uit een voorzet van Diogo Dalot.

En dus werd zoals in de laatste duels niet Garnacho, Højlund of Kobbie Maino het goudhaantje, maar was het McTominay die United een zwaarbevochten overwinning bezorgde. Met zeven goals is de middenvelder opvallend genoeg de clubtopscorer in de Premier League, waarin de mannen van Ten Hag nog altijd de zesde plek bezetten. De achterstand op nummer vier Tottenham Hotspur is echter overbrugbaar, waardoor Champions League-voetbal nog altijd in het vizier blijft. Voor Villa is het zaak zich op te richten na de volgende gevoelige nederlaag.