Superschot van Saka is goud waard voor koploper Arsenal

Arsenal heeft een halve week voor de eerste Europa League-wedstrijd tegen PSV knap de uitwedstrijd tegen Leeds United gewonnen. Door een goal van Bukayo Saka sluiten The Gunners het weekend hoe dan ook af als koploper van Engeland.

Leeds United
0 - 1
Arsenal
Arsenal

Veel reden had Mikel Arteta niet om aan zijn team te sleutelen. Arsenal had op weg naar Leeds-uit drie keer op rij gewonnen in de Premier League, vorige week werd in Noord-Londen Liverpool nog knap met 3-2 verslagen. De Spanjaard koos opnieuw voor een voorhoede met Gabriel Martinelli, Gabriel Jesus en Bukayo Saka, met Martin Ødegaard daar kort achter als nummer 10. De klasse van de twee laatstgenoemden betaalde zich in de 35ste minuut uit. Na een ziekenhuisbal van Leeds-aanvaller Rodrigo belandde Pascal Struijk in een duel met Saka. De Arsenal-aanvaller was de Nederlands-Belgische verdediger te snel af en zocht de combinatie met Ødegaard. De Noor lanceerde de rechtsbuiten, die vanuit een moeilijke hoek scoorde met een hard, hoog schot: 0-1.

De koploper werd serieus getest op Elland Road. Jesse Marsch liet Patrick Bamford na rust invallen en de spits groeide uit tot een van de hoofdrolspelers. Aaron Ramsdale kon vroeg in de tweede helft net voorkomen dat Bamford scoorde na een slippertje van William Saliba. Bamford mocht in de 64ste minuut vanaf elf meter aanleggen nadat Saliba hands had gemaakt in een duel met Marc Roca. De invaller zocht de rechterhoek, maar schoot de bal naast het Arsenal-doel. De strafschop was overigens toegekend na inmenging van de VAR, die vroeg in de wedstrijd door technische problemen niet in contact kon komen met scheidsrechter Chris Kavanagh. De wedstrijd werd daardoor in de eerste minuut al stilgelegd. Pas na een onderbreking van ruim dertig minuten kon weer gespeeld worden.

Amper een minuut na de misser van Bamford stuitte Luis Sinisterra in kansrijke positie op Gabriel Magalhães, die het schot van de ex-Feyenoorder blokte. Arsenal werd naar achteren gedrongen. Leeds probeerde met Crysensio Summerville als invaller de druk op te voeren. Het slotoffensief leverde bijna wat op. Gabriel zette in de extra tijd een blok om Bamford te stoppen bij het drukzetten op Ramsdale en maakte een natrappende beweging toen hij door de Engelsman omver werd gelopen. De Braziliaan kreeg geel voor het agressieve spel, maar Kavanagh besloot na het bekijken van de beelden geen strafschop te geven voor het blokken van Bamford.

Na de overwinning kunnen The Gunners met een goed gevoel gaan kijken naar de uitwedstrijd van concurrent Manchester City tegen Liverpool (aftrap 17.30 uur). Donderdagavond wacht voor de nummer één van de Premier League de eerder uitgestelde thuiswedstrijd tegen PSV in de Europa League.