Frustrerende dag voor Ten Hag: keuze voor Ronaldo betaalt zich niet uit

Manchester United heeft in de Premier League schade opgelopen in de thuiswedstrijd tegen Newcastle United. Chelsea sloot op bezoek bij Aston Villa een drukke week wel af met een overwinning.

Manchester United
0 - 0
Newcastle United

Voor het eerst sinds 13 augustus liet Erik ten Hag in een Premier League-wedstrijd Cristiano Ronaldo starten. Op die bewuste dag in augustus werd met 4-0 verloren van Brentford, hét dieptepunt in de stroeve beginperiode van Ten Hag in Manchester. Na dat duel werd alleen nog maar van Manchester City verloren in de competitie. De stemming is flink verbeterd en het vertrouwen is gegroeid, zo wilde United in eigen huis onderstrepen tegen het stugge Newcastle United. In de eerste helft lukte dat niet. Newcastle was het dreigendst. De bezoekers raakten via Joelinton twee keer de lat.

De gevaarlijkste speler aan United-zijde was in de eerste helft Antony. Alleen het rendement ontbrak bij de Braziliaan, die na een knappe actie Ronaldo net niet wist te vinden. Laatstgenoemde hoopte vroeg in de tweede helft de score te hebben geopend, maar er was duidelijk sprake van buitenspel. De arbitrage besliste ook in het nadeel van Ronaldo toen de Portugees even later de bal afsnoepte toen Nick Pope een vrije trap wilde nemen en scoorde. De spits zinspeelde erop dat de vrije trap al was genomen, maar daar was volgens scheidsrechter Craig Pawson geen sprake van. Ronaldo kreeg geel voor zijn opmerkelijke actie.

De tijd begon te dringen voor United. In de hoop de winnende treffer te forceren, bracht Ten Hag met nog twintig minuten te gaan Marcus Rashford binnen de lijnen. Ronaldo was het slachtoffer, hij had Sven Botman en co niet meer in grote problemen kunnen brengen. Op Old Trafford werd wel duidelijk waarom Newcastle dit seizoen nog maar één keer had verloren. Het team van manager Eddie Howe speelde goed georganiseerd en door gedisciplineerd te blijven verdedigen, werd de thuisploeg ook in de slotfase van scoren gehouden. De grootste kansen waren voor Fred en Rashford.

Zo bleef voor de United-aanhang het hoogtepunt van de middag het moment van vlak voor de aftrap. Sir Alex Ferguson kwam toen het veld op om David De Gea en Ronaldo te huldigen na het bereiken van memorabele mijlpalen. Tyrell Malacia was zondagmiddag negentig minuten reserve. Donny van de Beek ontbrak vanwege een blessure bij de wedstrijdselectie. Anthony Martial ontbrak ook vanwege een blessure en Rashford was niet okselfris, wat waarschijnlijk ook meespeelde bij de keuze van Ten Hag voor Ronaldo.

Aston Villa
Aston Villa
0 - 2
Chelsea
Chelsea

In San Siro werd Mason Mount dinsdagavond halverwege de Champions League-wedstrijd tegen AC Milan gewisseld bij een 0-2 stand tegen tien man. Het sparen van Mount pakte goed uit voor Chelsea-manager Graham Potter, want in de zesde minuut was het de Engels international die de score opende op Villa Park. Chelsea werd daarbij wel geholpen door Tyrone Mings. De Villa-verdediger raakte de bal verkeerd met zijn hoofd en Mount profiteerde door van dichtbij Villa-keeper Emiliano Martínez te kloppen: 0-1.

Chelsea speelde niet groots in Birmingham. De thuisploeg zorgde voor het meeste doelgevaar. The Blues hadden het aan Kepa Arrizabalaga te danken dat ze halverwege nog een voorsprong in handen hadden. De Spanjaard redde geweldig op een inzet van Danny Ings. Villa raakte ook nog de paal en de lat. Des te zuurder was het voor het team van manager Steven Gerrard dat Mount in de 65ste minuut weer toesloeg. De uitblinker scoorde geweldig uit een vrije trap vanaf 25 meter: 0-2. Chelsea trok die voorsprong over de streep en is inmiddels opgeklommen naar de topvier.