Superieur AZ heeft geen kind aan mat De Graafschap

AZ heeft zondag een eenvoudige zege op De Graafschap geboekt. De formatie van trainer Gertjan Verbeek leidde bij rust al met 2-0 en stapte uiteindelijk met een ruime 5-1 zege van het veld in Alkmaar.

Al na een kwartier stond AZ met 1-0 voor, door een doeltreffend schot van Kolbeinn Sigthórsson. Op slag van rust verdubbelde Brett Holman de score. Op aangeven van Rasmus Elm rondde de Australiër koelbloedig af.

Na rust ging AZ onverstoorbaar verder. Sigthórsson vergrootte de marge naar drie, terwijl invaller Graziano Pellé binnen zes minuten voor 4-0 én 5-0 zorgde. De Graafschap redde de eer nog met een doelpunt van Peter Jungschläger, zes minuten voor tijd.

De zege op De Graafschap was cruciaal voor AZ. Dankzij de nederlagen van Roda JC bij NEC (5-0) en van ADO Den Haag tegen FC Groningen (2-4) staat de ploeg van Verbeek steviger op de vierde positie. Die geeft recht op deelname aan de voorronde van de Europa League. Het verschil met nummer vijf FC Groningen bedraagt met nog één duel te gaan drie punten.

De Graafschap is door de nederlaag in Alkmaar in de gevarenzone beland. Door de overwinning van concurrent Excelsior tegen FC Utrecht (3-1) staan de Doetinchemmers nog maar drie punten voor op de Rotterdammers, die op de zestiende positie vechten tegen deelname aan de nacompetitie. Het doelsaldo kan doorslaggevend worden en is in het voordeel van Excelsior. Foto: VI Images