Succes is nog een illusie voor hyperambitieus Marseille

Reacties

Met Amerikaans geld hoopt Olympique Marseille de Franse top weer te bestormen. Over de plannen van eigenaar Frank McCourt en de wederopstanding van de huidige nummer zeven van de Ligue 1, die zondagmiddag uit tegen Lorient speelt.

Succes is nog een illusie voor hyperambitieus Marseille

De anticlimax was vorige week enorm in het volgepakte Stade Vélodrome. Juist omdat Marseille-eigenaar McCourt de door hem uitgestippelde route in aanloop naar Le Classique uitgebreid had besproken. Eerst de landstitel, dan dominantie in Frankrijk en daarna de Champions League. Het moet de uitkomst van de renaissance van de negenvoudig kampioen worden. Als de 1-5 vernedering door Paris Saint-Germain - de grootste thuisnederlaag van Olympique Marseille in de Ligue 1 sinds 1953 - iets duidelijk maakte, is dat het geschetste beeld in Marseille voorlopig niet meer is dan een fata morgana.

McCourt beschreef zijn eerste kennismaking met Olympique Marseille als liefde op het eerste gezicht. Het was het begin van het overnameproces dat in oktober werd afgerond. De voormalige eigenaar van honkbalclub Los Angeles Dodgers kocht de club voor 45 miljoen euro, met de belofte tweehonderd miljoen te investeren in de komende vier seizoenen. In het kielzog van de Amerikaan trok Andoni Zubizarreta naar de Provence. Als sportief directeur had de oud-doelman een aandeel in het succes van het Barcelona van Pep Guardiola. Nu staat hij voor zijn grootste uitdaging: Olympique Marseille tot bloei brengen. Daarbij heeft hij de hulp van de eveneens door McCourt aangestelde Rudi Garcia, de coach die Lille in 2011 naar de titel loodste en Eden Hazard liet doorbreken.

Aan allure geen gebrek in de huidige selectie van Marseille, dat zeven Franse internationals onder contract heeft. Geen enkele club in de Ligue 1 heeft er meer. De laatste die neerstreek in de voetbalkathedraal was Dimitri Payet. Een van de uitblinkers van het vorige EK werd eind januari voor 29 miljoen euro teruggehaald van West Ham United. Een topaankoop als teken dat het Olympique Marseille en McCourt menens is en het pronkstuk in een selectie die overloopt van routine en die een zo Frans mogelijk karakter moet krijgen. ‘Met een voetbalcultuur als die van Frankrijk, waar enorm veel talent is, moet dit de eerste plaats zijn waar we naar talent zoeken. Niet de laatste’, aldus McCourt, die heeft toegezegd komende zomer zeer actief te zijn op de transfermarkt.

Het geeft hoop in het Stade Vélodrome, waar de frustratie de laatste jaren tijdens de heerschappij van PSG alleen maar toenam. Het dieptepunt was vorig seizoen, toen Marseille dertiende werd. De afkeer klonk haast wekelijks vanaf de tribune, waarbij eigenaresse Margarita Louis- Dreyfus en president Vincent Labrune het mikpunt waren. Het rauwe karakter van de gevallen topclub kwam aan het daglicht. Het explosiegevaar is niet iets waarvoor McCourt terugdeinst: 'Het is hier rommelig, maar dat is het leven ook. Winnen is rommelig. Niets is perfect. Wie het tegendeel beweert, vertelt onzin.' Grillig zijn ook nog steeds de prestaties van L’OM. Onder begeleiding van gefluit en gemor ondergingen Payet en co de afgang tegen PSG zondagavond lijdzaam. De afstand met de gedroomde concurrent is nog altijd enorm, moet ook McCourt hebben geconstateerd vanaf het ereterras. Het is aan hem om de illusie van succes met geld tastbaar te maken. (Bas van den Hoven)

{"title":"Actie: 50x je inzet voor winst van Oranje tegen Polen!","titleMobile":"Actie: 50x je inzet voor winst van Oranje tegen Polen!","odd":"50.00","url":"https://partner.toto.nl/C.ashx?btag=a_432b_305c_&affid=205&siteid=432&adid=305&c=","bookmaker":{"name":"Toto","id":5002,"lightIconUrl":"/dam/jcr:e7f305cf-dff6-4aeb-b07c-a92c6a2867c8/toto-2.svg","darkIconUrl":"/dam/jcr:e7f305cf-dff6-4aeb-b07c-a92c6a2867c8/toto-2.svg","iconSize":27},"image":"jcr:b038471f-73bd-4ee0-96c4-490369bb9214","position":"2","type":"link","articleLink":"/nieuws/actie-jacks-tot-100x-je-inzet-voor-een-zege-van-feyenoord-of-psv","articleId":"dd0a2af1-c5c3-4a1a-aab8-c34875dc201d","text":"Wint Nederland zijn eerste poulewedstrijd? TOTO pakt uit met een welkomstactie (24+).","textMobile":"Wint Nederland zijn eerste poulewedstrijd? TOTO pakt uit met een welkomstactie (24+)."}
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.