Suárez redt punt voor Barcelona na arbitrale blunder

Barcelona is in de uitwedstrijd tegen Real Betis ontsnapt aan de eerste nederlaag in de Primera División van 2017: 1-1. Die leek na een niet toegekende goal onvermijdelijk, maar Luis Suárez maakte in de slotfase toch nog gelijk voor de kampioen van Spanje.

Barcelona verkeerde de laatste weken in topvorm met overtuigende zeges op Athletic de Bilbao (3-1), Las Palmas (5-0), Eibar (0-4) en Real Sociedad (5-2), maar daar was in Sevilla niets van te merken. Het in eigen huis al vijf competitieduels ongeslagen Betis had het beste van het spel en was met name via clubtopscorer Rubén Castro dreigend. Marc-André ter Stegen hield zijn doel echter schoon, ook bij een afstandsschot van Dani Ceballos.

Aan de andere kant kwam Antonio Adán maar zelden in de problemen. De voormalig doelman van Real Madrid verrichtte in de 37ste minuut desondanks een cruciale redding toen Neymar (foto) na een fraaie aanval en een schitterende pass van Lionel Messi voor hem opdook. Na rust kreeg Aleix Vidal een goede mogelijkheid, maar de rechtsback schoot in kansrijke positie naast. Het Barcelona-supertrio Neymar, Messi en Suárez kwam verder nauwelijks in het stuk voor.

Trainer Luis Enrique probeerde zijn ploeg weer op de rails te krijgen door in korte tijd Jordi Alba, André Gomes en Sergi Roberto in te brengen, maar Betis bleef Barcelona problemen bezorgen. Ceballos knalde in de zeventigste minuut bovenop de lat, terwijl Castro twee minuten later de paal raakte. Met hulp van invaller Ryan Donk kreeg Betis een kwartier voor tijd alsnog loon naar werken. Onder druk van de Nederlander graaide Ter Stegen mis bij een corner. Alex Alegría scoorde: 1-0.

Wat volgde was een hectische slotfase waarin Barcelona een zuivere treffer werd ontzegd. De bal was de doellijn al een meter gepasseerd toen Betis-verdediger Aïssa Mandi wegwerkte. Kort daarna voorkwam Betis opnieuw ternauwernood een treffer. In de tegenstoot kreeg Castro vervolgens nog de uitgelezen mogelijkheid de zege van Betis in veilige haven te brengen, maar de 35-jarige spits schoot oog in oog met Ter Stegen recht op de Duitse doelman.

Dat bleek een dure misser, want in de negentigste minuut had Suárez het vizier wel op scherp bij zijn enige echte kans van de wedstrijd. Na een prima steekpassje van Messi schoof de deze week dertig jaar oud geworden Uruguayaan de bal keurig in de hoek. De eerste competitienederlaag sinds begin oktober (4-3 bij Celta de Vigo) bleef daardoor uit, maar het tweede puntenverlies van 2017 is wel een feit. Koploper Real Madrid kan de voorsprong later vergroten tot vier punten.