Suárez en Messi verpesten volgend feestje kersverse vader Guidetti

Lionel Messi heeft Barcelona met een weergaloze vrije trap behoed voor puntenverlies (2-1). John Guidetti had namens Alavés de Catalaanse grootmacht tot een inhaalrace gedwongen.

Het weekend van Guidetti kon al niet meer stuk vanwege de geboorte van zijn zoon Mason Alberto, die zaterdag het levenslicht zag. 'Je bent het laatste puzzelstukje dat mijn wereld compleet maakt', schreef hij op Instagram. Een dag later maakte de Zweedse spits zijn weekend nog iets mooier door te scoren in Camp Nou.

Daarbij had de voormalig Feyenoorder over geluk geen klagen. De Alavés-spits schoot met zijn rechtervoet de bal tegen zijn linker, waardoor Barcelona-keeper Marc-André Ter Stegen verrast en daardoor kansloos was. Het was de openingstreffer in Camp Nou, waar Alavés de verdedigende stellingen betrok om de Barcelona-aanval te neutraliseren.

De gasten hadden daarbij in de eerste helft ook het nodige geluk. Luis Suárez claimde terecht maar tevergeefs een strafschop, terwijl Messi uit een vrije trap de paal raakte. Maar de Barcelona-machine liep niet zo soepel als de laatste weken. De eerste basisplaats van Philippe Coutinho was om die reden geen succes te noemen.

Na ruim een uur maakte de Braziliaan plaats voor Paco Alcácer. Trainer Ernesto Valverde zag zijn ploeg zonder de miljoenenaanwinst de druk opvoeren om de eerste competitienederlaag sinds begin april te voorkomen. Alavés wankelde. Suárez strandde nog op keeper Fernando Pacheco, die niet veel later de hulp kreeg van Rubén Duarte. Met een omhaal haalde verdediger de bal van Paulinho van de doellijn.

Het was uitstel van executie. In de 72ste minuut tekende Suárez op aangeven van Andrés Iniesta voor de bevrijdende gelijkmaker. In de 84ste minuut was het de beurt aan Messi om Barcelona aan de zevende competitieoverwinning op rij te helpen. Met een weergaloze vrije trap zette de Argentijn de 2-1 op het scorebord.

Door de zege heeft Barcelona, dat in de slotfase ontsnapte aan een strafschop tegen na niet bestraft hands van Samuel Umtiti, de voorsprong op achtervolger Atlético Madrid weer teruggebracht tot elf punten.