Stunt-EK: evenveel groepswinnaars als nummers drie in de kwartfinale

Reacties

Niet veel mensen zullen in hun EK-poule precies de acht landen hebben genoemd die nu in de kwartfinale staan. De groepsfase kende al verrassingen en in de achtste finales kwamen er nog wat bij, met een opvallend resultaat. Er staan net zo veel groepswinnaars als nummers drie in de kwartfinale.

Stunt-EK: evenveel groepswinnaars als nummers drie in de kwartfinale
© Pro Shots

Sinds het EK vanaf de editie van 2016 24 deelnemende landen kent, is de opzet dusdanig veranderd dat ook nummers drie in de groepsfase kans maken op een plek in de knock-outfase. De beste vier nummers drie gaan door naar de volgende ronde. Liefst drie daarvan zijn ook in de kwartfinale actief.

Te beginnen bij Tsjechië, de nummer drie van Groep D. De Tsjechen wonnen in de achtste finale met 2-0 van Nederland en nemen het in de kwartfinale op tegen Denemarken. Uit Groep C, de poule van Oranje, plaatste nummer drie Oekraïne zich wél voor de kwartfinale door Zweden met 2-1 te verslaan. Tot slot Zwitserland, dat voor een enorme stunt zorgde door WK-winnaar Frankrijk na penalty's naar huis te sturen. De Zwitsers werden eerder derde in Groep A met Italië en Wales.

Land Plek in poulefase (groep)
Italië 1 (A)
België 1 (B)
Engeland 1 (D)
Denemarken 2 (B)
Spanje 2 (E)
Zwitserland 3 (A)
Oekraïne 3 (C)
Tsjechië 3 (D)

De situatie in deze editie van het EK is heel anders dan vijf jaar geleden in Frankrijk. Toen stonden vijf groepswinnaars in de kwartfinale. Polen en IJsland waren als nummers twee doorgestoten en de enige nummer drie die alsnog door mocht naar de knock-outfase bleek ook de uiteindelijke winnaar van het toernooi: Portugal.

Bekijk hier al onze video's
Meer Europees Kampioenschap
Meer over Europees Kampioenschap
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.