Strijd om ticket play-offs wordt apotheose na winst NEC en uitglijder Fortuna

Fortuna Sittard heeft de kans laten liggen een startbewijs voor de play-offs voor een plek in de Eredivisie binnen handbereik te krijgen. NEC profiteerde van de Limburgse uitglijder. Jong Ajax doet ondanks het verlies nog mee in de strijd om de eerste periodetitel, maar de Amsterdamse beloftes dingen niet mee naar het ticket voor de play-offs.

Fortuna Sittard – FC Eindhoven 2-2
Na de zege in de Limburgse derby in Maastricht heeft Fortuna Sittard een volgende stap op weg naar het lonkende ticket voor de play-offs niet kunnen zetten. De formatie van trainer Sunday Oliseh was in de eerste helft op eigen veld nog wel sterker dan FC Eindhoven, dat kort voor rust door de knieën ging. Op aangeven van Finn Stokkers brak Djibril Dianessy de ban.

Het middelpunt van het Limburgse feestje werd na bijna een uur de gebeten hond. Hij hield Mart Lieder vast, hetgeen leidde tot een strafschop voor FC Eindhoven. Slachtoffer Lieder ontfermde zich met succes over deze buitenkans: 1-1. Maar in de zeventigste minuut werd de voorsprong weer hersteld door invaller Stefan Askovski, die uit de rebound de 2-1 op het scorebord bracht.

Ook deze voorsprong was niet besteed aan Fortuna. In de 81ste minuut zorgde invaller Fries Deschilder voor een anticlimax in Sittard. Zijn fraaie vrije trap betekende de gelijkmaker voor FC Eindhoven en een flinke domper voor de gastheren.

FC Volendam – NEC 0-2
NEC achterhaalde Fortuna Sittard, maar het kostte de Nijmeegse formatie meer moeite dan aangenomen. Op bezoek bij de Jupiler League-hekkensluiter viel pas na ruim een uur de bevrijdende treffer. Arnaut Groeneveld kreeg genoeg ruimte om naar binnen te komen en vanaf de rand van het strafschopgebied uit te halen. Volendam-doelman Hobie Verhulst had geen antwoord op het schot van Groeneveld, die een kwartier voor tijd de 0-2 van Sven Braken voorbereidde.

Fortuna Sittard en NEC hebben in punten Jong Ajax achterhaald als koploper in de eerste periode. De Limburgers hebben dankzij betere doelcijfers de betere papieren. Telstar en FC Den Bosch hebben ook nog een minieme kans. Fortuna gaat volgende week op bezoek bij De Graafschap, terwijl NEC in de eigen Goffert Jong FC Utrecht ontvangt.