Strand Larsen laat FC Groningen ontsnappen in verlenging tegen Excelsior

FC Groningen heeft woensdag met moeite gewonnen van Excelsior. De ploeg van trainer Danny Buijs had een verlenging nodig om de nummer twee van de Keuken Kampioen Divisie uit te schakelen in het toernooi om de KNVB-beker.

Excelsior
Excelsior
nv
2 - 4
FC Groningen

FC Groningen lootte weliswaar een club uit de Keuken Kampioen Divisie, maar trainer Danny Buijs zal op zijn hoede zijn geweest. Niet alleen presteert Excelsior verrassend goed met een tweede plaats tot gevolg, de topscorer van de competitie speelt bij de Kralingers én heeft een verleden bij Groningen. In de zoektocht naar speelminuten maakte Thijs Dallinga afgelopen zomer de overstap van Groningen naar Excelsior en inmiddels scoorde hij al 24 keer in negentien wedstrijden.

Excelsior kwam halverwege de eerste helft ook op voorsprong, al was het niet Dallinga die scoorde. Reuven Niemeijer kopte raak uit een voorzet van Redouan El Yaakoubi en zorgde zo voor 1-0. Groningen had moeite om tot goede kansen te komen, maar scoorde in de extra tijd van de eerste helft wel. Mo El Hankouri was op stoom aan de rechterkant en trok naar de as van het veld. De aanvoerder van Groningen legde af op Cyril Ngonge, die met een prachtige aanname wegdraaide en vervolgens afrondde: 1-1.

Groningen had ondanks de gelijkmaker ook in de tweede helft moeite met Excelsior. Dallinga kwam tot een goede kans, maar ook Groningen werd gevaarlijk. Toch was het weer de thuisploeg die na zeventig minuten de leiding nam. Mats Wieffer gaf de bal vanaf de rechterkant voor. Dallinga liet de bal lopen, waarna Julian Baas schoot en scoorde. Uitschakeling dreigde daardoor voor Groningen, maar de bezoekers kwamen op tijd op gelijke hoogte. Invaller Michael de Leeuw werd gevloerd in het strafschopgebied en El Hankouri benutte de penalty: 2-2.

Zo kwam er een verlenging in Rotterdam en in dat extra half uur maakte Groningen alsnog het verschil. De goal van de bezoekers viel na 111 minuten. Waar De Leeuw nog stuitte op keeper Stijn van Gassel, was het Jørgen Strand Larsen die wel scoorde. De ingevallen spits schoot raak na goed voorbereidend werk van Tomas Suslov. Strand Larsen kreeg het drie minuten later voor elkaar om na een pass van De Leeuw nog eens te scoren. Van Gassel had de bal niet klem, waarna de aanvaller met een uitschuifbeen de bal over de doellijn liet rollen. Zo leidde de spits Groningen naar de achtste finale van het bekertoernooi.