Stevens-effect blijft uit: Schalke krijgt nieuwe tik in degradatiekraker

Huub Stevens heeft niet voor een schokeffect kunnen zorgen in zijn eerste duel als interim-trainer van Schalke 04. De Nederlander zag vanaf de bank hoe zijn ploeg tegen Arminia Bielefeld een dure nederlaag leed in de strijd tegen degradatie.

Schalke 04
Schalke 04
0 - 1
Arminia Bielefeld

Vrijdag maakte Schalke bekend dat clubicoon Stevens opnieuw van stal was gehaald in een ultieme poging de club uit het sportieve slop te trekken. De Nederlander hielp Schalke in 2019 ook al uit brand en slaagde er toen in Die Königsblauen voor degradatie te behoeden. Tijd om warm te draaien was er niet, want met Bielefeld, waar Mike van der Hoorn en PSV-huurling Ritsu Doan in de basis stonden, trof Schalke een mede-degradatiekandidaat. Al na een kwartier kreeg het toch al geplaagde Schalke een nieuwe tegenvaller te verwerken, toen Omar Mascarell geblesseerd naar de kant moest. Stevens koos ervoor Malick Thiaw als vervanger het veld in te sturen.

Met een half uur op de klok leek Bielefeld verdiend op voorsprong te komen. Het doelpunt van aanvaller Sergio Córdova werd echter afgekeurd. De spits loerde ter hoogte van de middenlijn op zijn kans en werd goed bediend. Oog in oog met doelman Ralf Fährmann bleef hij koel en rondde hij prima af. Na inmenging van de video-arbitrage bleek dat hij nipt buitenspel had gestaan en dus kon Stevens op de bank opgelucht ademhalen. Vlak voor rust leek de oefenmeester zijn plannen te voor de tweede helft te moeten omgooien. Wederom was Córdova de krakende Schalke-defensie te snel af, maar nu stond de paal een doelpunt in de weg.

Na een eerste bedrijf waarin Schalke alle hoeken van het veld te zien kreeg, had Stevens een kwartier de tijd om zijn ploeg de goede weg op te helpen. Meteen na rust kreeg de ploeg uit Gelsenkirchen de voorsprong bijna in de schoot geworpen, maar met het tactisch vernuft van hun trainer had dat weinig te maken. Een poging van afstand van Nassim Boujellab leek geen gevaar op te leveren, maar in de rebound kopte Cédric Brunner de bal bijna voorbij zijn eigen doelman. Stefan Ortega reageerde echter alert en zag een paar minuten later dat zijn redding werd bekroond, toen de bal aan de andere kant van het veld wel tegen het net vloog. Het was Bielefeld-spits Fabian Klos die bij een hoge voorzet zijn directe mandekker te slim af was en kon binnenkoppen: 0-1.

Córdova verzuimde twintig minuten voor tijd het duel in het slot te gooien. Opnieuw was hij vertrokken, maar ditmaal was zijn schot ongecontroleerd en waaide hoog over het doel. Met de marge van slechts één bleef Schalke hoop houden op het punt, maar het kon geen vertrouwen putten uit het armoedige veldspel. De ploeg van Stevens was de hele wedstrijd niet bij machte kansen te creëren en daar veranderde in de slotfase eigenlijk niets in. De Bielefeld-verdediging bleef onder leiding van Van der Hoorn moeiteloos overeind en dus zal de degradatiestress de komende tijd alleen maar toenemen in Gelsenkirchen.