Steve McClaren, de man die in Twente zijn grootste verjaardagsfeest had

Reacties

Steve McClaren viert vandaag zijn 59ste verjaardag. De Engelse coach zal minder felicitaties in ontvangst nemen dan in 2010.

Steve McClaren, de man die in Twente zijn grootste verjaardagsfeest had
© Pro Shots

Tien jaar geleden beleefde McClaren ongetwijfeld een van de meest speciale verjaardagen van zijn leven. De Engelse coach was het stralende middelpunt van het enorme feest dat in Twente was losgebarsten na het binnenslepen van de titel. The Wally with the Brolly had de grijze muis uit Enschede de noodzakelijke kleur gegeven. En dat werd gevierd.

De eerste titel voor FC Twente was meer dan alleen het gewenste resultaat voor de ambitieuze club. Het was ook een rehabilitatie van de man die als bondscoach van Engeland hopeloos had gefaald en in 2008 met de nodige scepsis in Nederland was ontvangen.

De scepsis verdween gaandeweg en maakte plaats voor bewondering. Ook de rest van Nederland raakte in de ban van de charmante Brit. In zijn eerste seizoen evenaarden McClaren en co de prestatie van Fred Rutten en consorten door op knappe wijze tweede te worden in de Eredivisie. FC Twente speelde fris, fruitig en aanvallend voetbal via de flanken. Hollandse school met een Engelse trainer.

Dat het tweede seizoen onder McClaren nog succesvoller zou verlopen en uiteindelijk zou uitmonden in het kampioenschap, kon niemand bevroeden. In Enschede werd het stilletjes gehoopt, maar nooit hardop uitgesproken. Laat ze in Amsterdam, Alkmaar en Eindhoven maar over de titel praten, wij voetballen wel gewoon, dacht men in Tukkerland. En dat bleef zo tot een handvol wedstrijden voor het einde.

McClaren hield zijn spelers op vakkundige wijze uit de wind. De trainer bleek een meester in het verleggen van de druk, bereidde zijn ploeg met zijn ervaring op alle scenario's voor en pareerde op charmante wijze vragen van het journaille. Het Nederlands van Steve McClaren beperkte zich nog altijd tot Hallo en Goedemorgen, de Twentse nuchterheid had de Engelsman zich wel snel eigen gemaakt.

Dat maakte de trainer tot een geliefd persoon in Enschede en omstreken. Daarnaast had hij zijn eigen blazoen weer opgepoetst. Na het debacle met de Engelse nationale ploeg had McClaren weer aanzien in zijn vaderland.

Dat aanzien won na mindere hoofdstukken bij VfL Wolfsburg, Nottingham Forest en weer Twente door zijn successen met Derby County in 2014 aan kracht. McClaren had de lessen geleerd aan de andere kant van de Noordzee. 'Beter dan ooit kan ik me aanpassen aan een nieuwe omgeving en veranderde situaties. Dankzij het buitenland. Waarschijnlijk ben ik wat geduldiger dan voorheen. Ik weet dat dit lastig te verenigen is met het voetbal. Maar overambitieus en ongeduldig zijn; dat waren altijd mijn grote valkuilen.'

Hij viel en stond weer op. Hij leerde geduld te betrachten. 'Mede daarom doe ik nu alles step by step. Een tikkeltje meer philosophical, niet meer zo madly driven als voorheen. Ik probeer de dingen beter te managen.' Toch kwam zijn carrière als trainer nimmer echt meer van de grond. Bij Derby County (2x), Newcastle United en Queens Park Rangers verdween hij steeds voortijdig van het toneel. Een feest als op 3 mei 2010 was hem niet meer gegeven.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.