Sterk Sparta zet Roda JC duidelijk aan de kant

Onverwacht makkelijk versloeg Sparta Rotterdam zondagmiddag Roda JC op Het Kasteel. Na zestig minuten waren de Limburgers al kansloos tegen de goed voetballende thuisploeg: 4-1.

Op het veld was niet terug te zien dat Sparta tegen degradatie vecht en Roda voor een plaats in de topvijf van de Eredivisie. Vanaf de aftrap zetten de Spartanen de bezoekers uit Limburg onder druk en daartegen waren de spelers van coach Raymond Atteveld niet bestand, want ze stapelden fout op fout. Pa-Modou Kah was de grootste zondaar.

Na grote kansen voor Nourdin Boukhari en Nathan Rutjes sloeg Darryl Roberts in de achttiende minuut toe. De aanvaller uit Trinidad kreeg de bal van Charles Dissels, ontdeed zich van Davy De Fauw en doelman Bram Castro en schoof de bal in het doel. 1-0 voor de thuisploeg Vier minuten later was het Kah die Sparta aan de 2-0 hielp. Nadat een eerste blunder van hem nog zonder gevolgen was gebleven omdat Dissels op de paal knalde, kwam een tweede fout Roda wel op een tegentreffer te staan. De Noor wilde uitverdedigen maar schoot via Rutjes de bal over Castro in zijn eigen doel: 2-0.

Na rust besliste Sparta heel snel en simpel de partij. In de 51ste minuut zette uitblinker Boukhari de vrijstaande Marvin Emnes voor Castro, waarna Emnes met een stiftje afrondde. En tien minuten later scoorde Emnes opnieuw, ditmaal nadat Marcel de Jong de bal wél voor de voeten van Boukhari had weggetikt maar zo de bal tegelijkertijd bij Emnes bezorgde: 4-0.

In het half uur dat volgde scoorde Jeanvier Yulu-Matondo nog wel tegen na matig keeperswerk van Sander Westerveld. En keerde Harald Wapenaar terug tussen de palen omdat Westerveld met een blessure van het veld moest.

Sparta klimt met 27 punten naar de veertiende plaats, Roda blijft achtste met 42 punten.