Statistieken tonen onmacht Arsenal aan: slechtste resultaat sinds 91 jaar

Reacties

Dat Arsenal niet het beste seizoen uit de clubgeschiedenis doormaakt, was al bekend. Maar na de thuisnederlaag van vrijdag tegen Everton kunnen statistici helemaal los op de onmacht van The Gunners in deze jaargang. Het maakt de resultaten van Arsenal bijna meelijwekkend.

Statistieken tonen onmacht Arsenal aan: slechtste resultaat sinds 91 jaar
© Pro Shots
Arsenal
Arsenal
0 - 1
Everton
Everton

De manier waarop Arsenal verloor, maakte de nederlaag tegen Everton extra treurig. Door een afschuwelijke blunder van doelman Bernd Leno ging de Londense club onderuit. En dat op een dag waarop fans de straat opgingen om het vertrek van eigenaar Stan Kroenke te eisen. De Amerikaan besloot om deel te nemen aan de verguisde Super League. Na hevige kritiek trok Arsenal zich toch terug. Daar kwam later op de avond de dertiende (!) nederlaag van dit seizoen achteraan. Tijd om dieper in de statistieken te duiken.

• Arsenal kwam voor de achtste keer dit seizoen niet tot scoren in een competitiewedstrijd in het eigen Emirates Stadion. Dat is twee keer zo veel als in de vorige vier seizoenen bij elkaar. Arsenal kwam in die jaargangen maar één keer per seizoen niet tot scoren in een thuisduel.

• De defensie van Arsenal mag zich achter de oren krabben. In de laatste negen thuiswedstrijden slaagde die er namelijk niet in om de nul te houden. De laatste keer dat het wel lukte, was op 30 januari in de competitiewedstrijd tegen Manchester United (0-0).

• Het verlies tegen Everton was de zevende thuisnederlaag voor Arsenal dit seizoen. Dat is het slechtste resultaat sinds het seizoen 1992/93, toen The Gunners op Highbury zeven keer verloren. Dat was het eerste seizoen van de toen nieuw opgerichte Premier League.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

• Het wordt er nog erger op, want over alle competities gezien verloor Arsenal negen van de 25 thuiswedstrijden. Dat zijn de meeste thuisnederlagen in één seizoen sinds 1929/30, toen de club ook negen keer onderuitging op eigen veld.

• Everton maakte juist een einde aan een lange reeks. The Toffees wonnen sinds januari 1996 niet meer in een uitwedstrijd van Arsenal, tot vrijdag. Daarmee kwam een reeks zonder overwinningen van 26 wedstrijden ten einde. Het was tevens de eerste zege van Everton in het Emirates Stadium.

Arteta woedend op VAR: 'Nu heb ik er genoeg van'

Manager Mikel Arteta was na de nederlaag vooral boos op de VAR, die een streep zette door een penalty voor Arsenal na een overtreding op Dani Ceballos. 'Genoeg is genoeg', zei Arteta tegen Sky Sports. 'Deze ergernis groeit al een tijdje. Vandaag heb ik er genoeg van. We hebben veel VAR-momenten gehad die niemand kan verklaren. Dit heeft invloed op veel mensen, onze banen en bovenal deze club. Wat de scheidsrechters doen gaat via de telefoon. Dat begrijp ik niet.'

Volgens Arteta had Arsenal de zege verdiend. 'Wij waren het betere team, maar op sommige beslissingen hebben wij geen invloed. Dat die penalty niet werd toegekend, begrijp ik echt niet. Ik heb het moment nu al tien keer gezien en ik begrijp het nog steeds niet. Maar wij waren beter. We creëerden niet echt veel kansen, maar de organisatie stond goed. We kregen de goal op het verkeerde moment tegen en kregen geen strafschop.'

Bekijk hier al onze video's
Meer Arsenal
Meer over Arsenal
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.