Stadio San Nicola, de stoofpot van Bari

Reacties

In het kader van de Maand van het Italiaanse voetbal licht VI elke dag een bijzonder stadion uit. In de rubriek Betonbak van de Dag deze keer aandacht voor Stadio San Nicola, de kolos van het zuiden.

Stadio San Nicola, de stoofpot van Bari

Stadio San Nicola is na Stadio Giuseppe Meazza, Stadio Olimpico en Stadio San Paolo het grootste van heel Italië. Bizar, als je beseft dat bespeler Bari sinds de eeuwwisseling slechts vier seizoenen in de Serie A doorbracht.

De thuishaven van Bari (capaciteit 58.270) is dan ook niet gebouwd met het oog op de wensen van de plaatselijke club. Deze bak werd speciaal neergezet voor het WK van 1990. Het was destijds een van de modernste stadions ter wereld, blijkt ook uit het feit dat hier de Europa Cup 1-finale van 1991 gespeeld werd.

Anno 2016 valt Stadio San Nicola niet meer modern te noemen; markant is het echter nog steeds. De gaten tussen de verschillende stadionsegmenten zijn een bijzonder kenmerk van deze voetbaltempel. Voor deze oplossing is gekozen vanwege de hoge temperaturen in het zuiden van Italië. De windgaten in de tribunes moeten voorkomen dat het stadion op hete dagen verandert in een stoofpot.

Spreekwoordelijke hete wedstrijden zijn hier ook al tijden niet meer beleefd, want in de Serie B zit het stadion bij lange na niet vol. Het gigantische Stadio San Nicola is daarmee een stadion dat vele malen grootser is dan zijn bespeler.

De ultieme Italië Special

De Italië Special ligt vanaf 1 november in de winkel. Hij is ook te bestellen in de VI Webshop.
Bestel de Italië Special

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.