Sprookje voor Onana na krankzinnige ontknoping, Mahrez niet naar WK

Kameroen heeft zich dinsdagnacht diep in verlenging geplaatst voor het WK. RKC'er Ahmed Touba viel in en leek Algerije eerst nog naar Qatar te koppen, maar een doelpunt in de 124ste minuut bracht dat ticket in handen van Ajax-doelman André Onana.

Algerije
Algerije
nv
1 - 2
Kameroen
Kameroen

Algerije was de torenhoge favoriet voor aanvang van de thuiswedstrijd tegen Kameroen. De heenwedstrijd leverde een 0-1 voorsprong op en de ploeg van sterspeler Riyad Mahrez en FC Twente-middenvelder Ramiz Zerrouki leek zich te kunnen opmaken voor een nieuwe WK-deelname. Kameroen verkocht de huid echter duur.

De ploeg van Ajax-doelman André Onana opende dan ook de score. Routinier Eric Maxim Choupo-Mouting maakte het verschil. De openingstreffer maakte het duel stroperig. Zowel Algerije als Kameroen durfde niet op jacht te gaan om de beslissende treffer te forceren.

Turbulente verlenging
Daardoor moest een verlenging uitkomst brengen. En spits Islam Slimani leek meteen de verlossing te verzorgen. De aanvaller verschalkte de Kameroenese defensie in het vijfmetergebied van Onana en kopte raak. De VAR zag echter een vermeende handsbal en keurde de treffer tot opluchting van de Ajax-goalie af.

Onder aanvoering van Onana - die meerdere keren katachtig optrad - leek Kameroen echter op het tandvlees de penalty's te halen. Tot een hoekschop alles deed veranderen. Invaller Ahmed Touba - onder contract bij RKC - schreef zijn eigen jongensboek door raak te koppen. Tot daar in de 124ste minuut ineens Karl Toko Ekambi was die de droom van Touba aan diggelen schoot. Daardoor gaan niet Zerrouki en Touba, maar Onana naar Qatar.