Sporting vestigt alle hoop op Messi-uitdager Dost

Reacties

Niet Edinson Cavani, Robert Lewandowski, Harry Kane of Dries Mertens, maar Bas Dost staat het dichtst bij Lionel Messi op de topscorerslijst van 2017. Dinsdag ontmoeten de twee elkaar als Barcelona in Groep D van de Champions League Sporting Lissabon ontvangt.

Sporting vestigt alle hoop op Messi-uitdager Dost

Doelpunt nummer vijftig, dat was de oogst van Dost in het thuisduel met Belenenses van afgelopen vrijdag (1-0). De spits dendert door in de Portugese competitie, waarin Sporting dit seizoen nog altijd ongeslagen is. Sinds 28 augustus 2016 trof de 28-jarige Nederlander vijftig keer doel in 62 wedstrijden. Dost wordt op handen gedragen in Lissabon. De hoop is op hem gevestigd voor een plek in de knock-outfase van de Champions League.

De stand in Groep D:

Daarvoor moet er worden gestunt in Camp Nou tegen Barcelona, dat zich al geplaatst heeft. Dost komt dan waarschijnlijk de man tegen die het dit kalenderjaar als enige beter doet dan hij: Messi. De Argentijnse sterspeler staat in 2017 op 38 competitietreffers in 35 duels. Dost heeft er 35 uit 32 wedstrijden. De prestaties van Dost in de groepsfase van de Champions League bieden echter weinig hoop. Alleen twee weken geleden tegen Olympiakos Piraeus scoorde de Nederlander twee keer. Barcelona won in september met 0-1 in Lissabon.

    
1Lionel MessiBarcelona3538
2Bas DostSporting Lissabon3235
3Edinson CavaniParis Saint-Germain3434
4Robert LewandowskiBayern München3132
5Harry KaneTottenham Hotspur3131

Hoewel Barcelona al geplaatst is voor de volgende ronde zijn de Catalanen niet van plan om tegen Sporting de teugels te laten vieren. 'Deze competitie heeft ons zo veel gebracht dat we verplicht zijn om daar respect voor te hebben en op de juiste manier te spelen. Het is onze verplichting om te winnen', blikte trainer Ernesto Valverde vooruit tijdens een persconferentie.

Sporting-collega Jorge Jesus is op alle scenario's voorbereid. De oefenmeester denkt dat Messi weleens rust zou kunnen krijgen. 'Hij startte niet tegen Juventus en ik heb het idee dat hij tegen ons ook niet start. Maar dat is slechts mijn gedachte. Of Messi meedoet of niet, verandert niets aan onze tactiek. We hebben een plan A wanneer hij speelt en een plan B wanneer hij niet speelt. Daar houden we ons aan.'

Cillessen
De kans bestaat dat Dost zijn doelpunten dinsdag moet maken tegen Jasper Cillessen. De wedstrijd tegen Sporting lijkt voor Valverde een uitgelezen mogelijkheid om eerste keus Marc-André ter Stegen rust te geven en Cillessen speelminuten te gunnen. Op de afsluitende training deed de Nederlandse doelman de oefeningen die zijn Duitse collega normaal gesproken doet, wat een hint is dat Cillessen dinsdag onder de lat zal staan, tegen de op één na meest scorende aanvaller van Europa.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.