Speler van de Week: Stengs rekent genadeloos af met kritiek

Reacties

Calvin Stengs was een paar wedstrijden onzichtbaar. Met een magere productiviteit nam de kritiek op de 21-jarige aanvaller toe. Zondag kwam er in zijn productiviteit nog geen verandering, maar als grote uitblinker bij Ajax - AZ snoerde hij criticasters de mond. 

Speler van de Week: Stengs rekent genadeloos af met kritiek
© Pro Shots

Het contrast tussen de Stengs tot 1 december 2019 en de Stengs daarna was enorm. In de 25 wedstrijden tot 1 december scoorde Stengs negen keer en gaf hij elf assists. Daarmee zorgde hij er samen met aanvalspartners Myron Boadu en Oussama Idrissi voor dat AZ zich manifesteerde tot titelkandidaat. Daarna liep de productie echter spaak bij Stengs. Hij scoorde in vijftien wedstrijden nog maar één keer en van assists kwam het nadien helemaal niet meer.

Zondag volgde de zestiende wedstrijd na 1 december in de Johan Cruijff Arena tegen Ajax. De Alkmaarders overrompelden de Amsterdammers en wonnen met 0-2. Doelpunten en assists waren er wederom niet voor Stengs, maar de eenmalige Oranje-international was wel de grote dirigent bij de ploeg van coach Arne Slot. AZ creëerde aanval na aanval en steeds was het Stengs die betrokken was. Het was bovendien aan aanvalspartner Boadu te wijten dat Stengs niet weer eens een assist mocht bijschrijven. Na een piekfijne voorzet van Stengs was het Boadu die op Ajax-doelman Andre Onana stuitte. 

Periode in 2019/20 Wedstrijden Goals Assists
Tot 1 december 25 9 11
Sinds 1 december 15 1 0

* De productie van Stengs tót de wedstrijd tegen Ajax.

Stengs, die dit seizoen in topduels steevast op tien werd opgesteld, speelde in Amsterdam weer op rechts en dat pakte perfect uit. 'Zij gaven de ruimtes en die benutten wij uiteindelijk in de tweede helft. Ik kwam er veel overheen en daar hadden ze moeite mee', zo zag hij zelf ook tevreden aan. Stengs maalde er dan ook niet om dat zijn productiecijfers na het bezoek aan Amsterdam bleven steken. Hij legde een weergaloze partij op de mat en zorgde er zo voor dat AZ weer medekoploper van de Eredivisie is. 'We mogen weer dromen, denk ik. We moeten zo door blijven gaan en wedstrijden blijven winnen.'

En wat betreft die productie? Misschien spreekt hij binnenkort wel dezelfde woorden als Boadu, die zondag voor het eerst tot scoren kwam sinds 31 januari. 'Het was weer even geleden, maar je moet rustig blijven en je ding blijven doen.'

Topvijf speelronde 25

Calvin Stengs was met een 8 dus de grote man van speelronde 25. Achter hem waren er liefst tien spelers die dit weekend werden beoordeeld met een 7,5. Onder hen Fredrik Midtsjø, die wederom de regisseur op het AZ-middenvelder was. Andre Onana hield Ajax lang op de been, maar kon de Amsterdammers uiteindelijk niet behoeden voor een nederlaag tegen AZ. Vangelis Pavlidis en Mohamed Rayhi droegen met een goal bij aan de zeges van Willem II (3-1 tegen FC Groningen) en Sparta Rotterdam (5-1 tegen FC Emmen).

Speler Club Cijfer
1. Calvin Stengs AZ 8,0
2. Fredrik Midtsjø AZ 7,5
3. Andre Onana Ajax 7,5
4. Vangelis Pavlidis Willem II 7,5
5. Mohamed Rayhi Sparta Rotterdam 7,5

Algemeen klassement

Daley Blind kreeg een 4,5 na zijn magere optreden tegen AZ en moet de eerste plek in het klassement afstaan aan Mohamed Ihattaren. Bekijk hieronder de beste twintig spelers van het huidige Eredivisie-seizoen.

Speler Club Cijfer
1. Mohamed Ihattaren PSV 6,60
2. Daley Blind Ajax 6,58
3. Sergio Peña FC Emmen 6,57
4. Mike Trésor Ndayishimiye Willem II 6,56
5. Fredrik Midtsjø AZ 6,55
6. Chidera Ejuke SC Heerenveen 6,54
7. Quincy Promes Ajax 6,50
7. Donny van de Beek Ajax 6,50
9. Calvin Stengs AZ 6,48
9. Hakim Ziyech Ajax 6,48
11. Joey Veerman SC Heerenveen 6,47
12. Teun Koopmeiners AZ 6,44
13. Marco Bizot AZ 6,43
14. Timon Wellenreuther Willem II 6,42
15. Lisandro Martínez Ajax 6,41
16. Mitchell van Bergen SC Heerenveen 6,38
17. Owen Wijndal AZ 6,37
17. Andre Onana Ajax 6,37
17. Joël Veltman Ajax 6,37
20. Mark Diemers Fortuna Sittard 6,36
'Calvin Stengs was de beste bij de belangrijkste titelkandidaat'
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer AZ
Meer over AZ
Meer C. Stengs
Meer over C. Stengs
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.