Speler van de Week: Fredrik Midtsjø, de alleskunner die AZ bij elkaar houdt

Reacties

In het vooralsnog sublieme seizoen van AZ zijn tal van uitblinkers aan te wijzen. Wat te denken van de zoveel geprezen Drie Musketiers in de voorhoede of de bijna iedere week uit een penalty scorende Teun Koopmeiners. Een naam die dan niet zo vaak klinkt, is die van Fredrik Midtsjø. En toch is hij in speelronde 8 de Speler van de Week.

Speler van de Week: Fredrik Midtsjø, de alleskunner die AZ bij elkaar houdt
© Pro Shots

De middenvelder is immers van groot belang voor de Alkmaarders. Zo ook in het duel met Heracles Almelo, dat in een regelmatige 2-0 overwinning werd omgezet.

Calvin Stengs, Myron Boadu en Oussama Idrissi, dat die drie rasvoetballers voorin kunnen uitblinken heeft ook te maken met het werk dat daarachter verzet wordt. Midtsjø is niet alleen iemand die ballen verovert, aan de bal is de 26-jarige Noor ook ijzersterk. Hij verlegt het spel, laat zich zien met fraaie crossballen en zoekt de oplossing vooruit. Zo staat hij hoog in het klassement wat betreft het aantal passes op de helft van de tegenstander: 265 om precies te zijn. Een kleine 84 procent van die ballen kwam ook daadwerkelijk aan bij een ploeggenoot.

De man die Jordy Clasie uit de basis houdt dit seizoen is bovendien een leider. En niet alleen met zijn spel. Zo was hij aanvankelijk nog een twijfelgeval voor het duel met de Heraclieden, aangezien hij na zijn soevereine partij in De Kuip – waar AZ heerste op het middenveld en de Noor uit voorzorg met krampverschijnselen gewisseld werd – niet helemaal okselfris was. Dat de Noor die klachten uit zijn hoofd kan zetten, bleek zondag maar weer.

'Hij is zo ontzettend dynamisch', oordeelde AZ-clubwatcher Simon Zwartkruis. 'En bovendien belangrijk met al zijn balveroveringen, maar ook in het verleggen van het spel en het geven van cross- en dieptepasses. Midtsjø is een heel belangrijke schakel in deze ploeg.'

Een voetballende stofzuiger die voorop gaat in de strijd, het zijn kwaliteiten die verklaren waarom de middenvelder zo belangrijk is voor de huidige nummer drie van de Eredivisie. Hij houdt de ploeg bij elkaar en zorgt er mede voor dat alles bij AZ lijkt te kloppen. Want terwijl er naar hartenlust gescoord wordt, beschikt AZ in Nederland ook over het minste aantal tegengoals: drie.

Donderdag zal het vooralsnog zo soepel draaiende AZ een volgende test krijgen. Dan komt Manchester United naar Nederland. Aan Midtsjø zal het niet liggen.

De terugblik van AZ-watcher Simon Zwartkruis op het duel met Heracles

Topvijf speelronde 8

Midtsjø was niet de enige uitblinker bij AZ. Ook Calvin Stengs werd beoordeeld met een 7,5. Luciano Slagveer van FC Emmen, Daley Blind van Ajax en Riechedly Bazoer van Vitesse waren de andere uitblinkers van deze speelronde.

Speler Club Cijfer
1. Fredrik Midtsjø AZ 7,5
2. Luciano Slagveer FC Emmen 7,5
3. Daley Blind Ajax 7,5
4. Riechedly Bazoer Vitesse 7,5
5. Calvin Stengs AZ 7,5

Algemeen Klassement

Ook in het algemeen klassement gooit Midtsjø vanwege zijn constante spel van dit seizoen hoge ogen. Hij hoeft slechts twee spelers boven zich te dulden en deelt het derde treetje op het podium met Lisandro Martínez. Mohammed Ihattaren van PSV is de trotse koploper, gevolgd door Ajacied Donny van de Beek.

Speler Club Gemiddelde
1. Mohammed Ihattaren PSV 7,08
2. Donny van de Beek Ajax 6,8
3. Lisandro Martínez Ajax 6,79
Fredrik Midtsjø AZ 6,79
5. Mauro Júnior Heracles Almelo 6,75
Dusan Tadic Ajax 6,75
Timo Baumgartl PSV 6,75
Calvin Stengs AZ 6,75
9. Daley Blind Ajax 6,69
Donyell Malen PSV 6,69
11. Nicolás Tagliafico Ajax 6,63
Bryan Smeets Sparta Rotterdam 6,63
Mitchell van Bergen SC Heerenveen 6,63
14. Quincy Promes Ajax 6,57
Hakim Ziyech Ajax 6,57
16. Gyrano Kerk FC Utrecht 6,56
17. Jonas Svensson AZ 6,5
Teun Koopmeiners AZ 6,5
Owen Wijndal AZ 6,5
20. Gustavo Hamer PEC Zwolle 6,44
Myron Boadu AZ 6,44
Halil Dervisoglu Sparta Rotterdam 6,44
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer AZ
Meer over AZ
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.