Speler van de Week: Eerste Divisie-fenomeen Boere ook in Eredivisie op dreef

Reacties

Na de wedstrijd tussen SC Cambuur en Fortuna Sittard van zaterdagavond ging het voornamelijk over de arbitrage, maar daarmee werd Tom Boere tekortgedaan. De 29-jarige aanvaller van de promovendus maakte twee echte spitsengoals en is voor zijn optreden beloond met de titel Speler van de Week.

Speler van de Week: Eerste Divisie-fenomeen Boere ook in Eredivisie op dreef
© Pro Shots
SC Cambuur
SC Cambuur
2 - 1
Fortuna Sittard
Fortuna Sittard

In de jaren negentig werd het een begrip in het voetbal: het Harry van der Laan-complex. De aanvaller scoorde erop los in de Eerste Divisie, maar kon op het hoogste niveau nooit echt potten breken. Dat gold voor meer spitsen in die tijd. Ook bij Eerste Divisie-fenomenen Peter van Velzen, John Mutsaers en Virgil Breetveld stokte de productie in de elite-afdeling. De laatste weken doet Boere er in elk geval alles aan om te bewijzen dat hij níet thuishoort in dit gezelschap.

Afgelopen week strafte de aanvaller op knappe wijze een zeldzame fout van Gernot Trauner af in De Kuip en zaterdag tegen Fortuna Sittard toonde hij zelfs tot twee keer toe zijn klasse in de afronding. SC Cambuur zette mede dankzij Boere een punt achter een matige serie, al is dat allemaal relatief. De promovendus heeft al 33 punten in de tas en doet serieus mee in de strijd om de play-offs, die om Europees voetbal welteverstaan.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Boere staat nu op zes Eredivisie-goals in deze jaargang, waarmee hij zijn persoonlijk record op het hoogste niveau (vijf treffers bij FC Twente in 2017/18, het seizoen waarin de Tukkers degradeerden) heeft aangescherpt. De aanvaller begon dit seizoen nog als basisspeler - met de zware last van de erfenis van Robert Mühren - om in het najaar zijn plek te verliezen aan Roberts Uldrikis, die zich moeiteloos aanpaste aan zijn nieuwe omgeving. Nu de Letse reus uit de roulatie is en Sam Hendriks op huurbasis uitkomt voor De Graafschap heeft Boere het spitsenrijk in Leeuwarden voorlopig voor zichzelf.

En voorlopig vaart SC Cambuur daar wel bij. De aanvaller, die in het seizoen 2016/17 liefst 33 keer scoorde namens FC Oss, was tegen Fortuna Sittard niet alleen belangrijk met zijn goals. Door zich geregeld slim vrij te lopen en vaak de combinatie te zoeken speelde Boere ook een sleutelrol in het sterke spel van SC Cambuur, dat zich knap oprichtte na de achterstand. Dat het in Leeuwarden veel ging over arbiter Jannick van der Laan en de VAR doet niets af aan de ijzersterke prestatie van Boere.

Trainer Henk de Jong was na het duel met Fortuna Sittard lovend over Boere. 'Hij doet het hartstikke goed de laatste weken. De enige die soms nog weleens aan Tom twijfelt, is Tom zelf. Hij mag wel wat meer in zichzelf gaan geloven. Maar als hij zichzelf de schouderklopjes niet geeft, dan doe ik het wel voor hem.' Boere ziet in zijn prestaties van de laatste weken de bevestiging van zijn keuze om Cambuur in januari niet te verlaten. 'Toen zat ik op de bank, maar ik heb altijd het gevoel gehad dat ik mijn kans zou kunnen pakken als die zich zou voordoen. Dat me dat nu ook lukt, is natuurlijk heel erg mooi.'

Topvijf

Intensieve debatten bleven deze keer uit in de Speler van de Week-verkiezing. Met zijn 8,5 vertoefde Boere afgelopen weekeinde immers op eenzame hoogte. Iñigo Córdoba (Go Ahead Eagles) en Dominik Oroz (Vitesse) maken het podium vol. Net als een aantal anderen sleepten zij een 8 in de wacht.

Speler Club Cijfer
1. Tom Boere SC Cambuur 8,50
2. Iñigo Córdoba Go Ahead Eagles 8,00
3. Dominik Oroz Vitesse 8,00
4. Mauro Júnior PSV 8,00
5. Eli Dasa Vitesse 8,00

Algemeen klassement

In de strijd om de eindzege deed de toptwee slechte zaken. Noussair Mazraoui, die inviel tegen Go Ahead Eagles, kreeg een 6 en zag zijn moyenne kelderen van 7,09 naar 7,04. Orkun Kökçü gaat van een 7,00 naar een 6,96 als gevolg van zijn 6 tegen AZ. Jurriën Timber en Cody Gakpo kwamen beiden niet in actie en lopen in.

Speler Club Gemiddelde
1. Noussair Mazraoui Ajax 7,04
2. Orkun Kökçü Feyenoord 6,96
3. Jurriën Timber Ajax 6,92
4. Cody Gakpo PSV 6,90
5. Lisandro Martínez Ajax 6,89
6. Ibrahim Sangaré PSV 6,82
7. Gernot Trauner Feyenoord 6,80
8. Fredrik Aursnes Feyenoord 6,79
9. Luis Sinisterra Feyenoord 6,72
10. Remko Pasveer Ajax 6,64
11. Olivier Boscagli PSV 6,63
12. Daley Blind Ajax 6,57
13. Marcos Senesi Feyenoord 6,56
Owen Wijndal AZ 6,56
15. Antony Ajax 6,55
16. Lars Unnerstall FC Twente 6,50
17. André Ramalho PSV 6,47
18. Phillipp Mwene PSV 6,44
19. Dusan Tadic Ajax 6,43
Marcus Pedersen Feyenoord 6,43
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer SC Cambuur
Meer over SC Cambuur
Meer T. Boere
Meer over T. Boere
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.