Speler van de Week: bijna onttroonde Sergio Peña klaar voor voltooien sprookje

Reacties

De ploeg die begin februari op weg leek om negatieve Eredivisie-records te vestigen, kan zondag tijdens de laatste speelronde zelfs nog de play-offs ontlopen. Misschien staat Sergio Peña wel symbool voor de wederopstanding van FC Emmen. Ook donderdagmiddag, tijdens het duel met SC Heerenveen, blonk de Peruviaanse draaischijf weer uit.

Speler van de Week: bijna onttroonde Sergio Peña klaar voor voltooien sprookje
© Pro Shots
FC Emmen
FC Emmen
3 - 1
sc Heerenveen
sc Heerenveen

April en mei zijn de maanden waarin het woord 'officieus' opeens in zwang is in de voetballerij. Ajax werd op 25 april officieus kampioen en PSV stelde donderdag officieus de tweede plaats veilig. Vaak is officieus het voorportaal van officieel, maar Peña's titel van VI Speler van het Jaar 2019/20 zal altijd officieus blijven. Door corona ging er immers een streep door het seizoen en door ons klassement.

Door zijn dramatische vorm was het in november al duidelijk dat Peña dit seizoen niet in de bovenste regionen van de rangschikking zou finishen. FC Emmen leek keihard af te stevenen op de Keuken Kampioen Divisie en de steunpilaar van afgelopen seizoen kon zijn ploeg niet bepaald over het dode punt heen helpen. 'FC Emmen hunkert naar een goede Peña', schreef clubwatcher Reon Boeringa in die tijd in een artikel met de veelzeggende titel 'Rasvoetballer in rampvorm: waar is de oude Sergio Peña gebleven?

Of FC Emmen nu beter voetbalt vanwege Peña's stijgende vorm of dat de Peruviaan juist floreert omdat de Drentse formatie eindelijk is gaan draaien, zal altijd de vraag blijven. Feit is dat de middenvelder de laatste maanden weer net zulke hoge toppen scheert als vorig seizoen. Tegen SC Heerenveen drukte Peña zijn stempel met twee benutte strafschoppen en een rol als 'officieuze' eigenaar van de 3-0 (Nikolai Laursen ging officieel de boeken in als doelpuntenmaker, omdat hij het schot van Peña nog licht toucheerde). Media in Peru kwamen donderdag al snel met updates over wat er allemaal gebeurde in 'estadio De Oude Meerdijk'.

Peña viel niet alleen met zijn goals op: de Peruviaan was met zijn balvaste spel en creatieve oplossingen het beginpunt van menig aanval. Het scheelt daarbij ook dat FC Emmen zich halverwege het seizoen flink versterkte met Kerim Frei en Luka Adzic, spelers met wie Peña kan lezen en schrijven. Zo zal de Peruviaan niet in aanmerking komen voor een nieuwe topnotering in ons spelersklassement, maar lonkt wel een rol als hoofdrolspeler in wat een onvergetelijke ontsnapping kan worden.

Topvijf

Niet alleen Peña, maar ook Maduka Okoye viel donderdag op door een glansrol. De pas 21-jarige keeper was er bijna in z'n eentje verantwoordelijk voor dat Sparta Rotterdam een zeer kostbaar punt veroverde tegen FC Utrecht. Donyell Malen, eenmaal trefzeker voor PSV tegen Willem II, completeert de topdrie. Ook Sylla Sow van RKC Waalwijk en Willem II-aanvaller Vangelis Pavlidis maakten donderdag indruk.

Speler Club Cijfer
1. Sergio Peña FC Emmen 8,00
2. Maduka Okoye Sparta Rotterdam 8,00
3. Donyell Malen PSV 8,00
4. Sylla Sow RKC Waalwijk 8,00
5. Vangelis Pavlidis Willem II 8,00

ALGEMEEN KLASSEMENT

Riechedly Bazoer kan inmiddels de eindzege ruiken. De verdediger heeft een groot aandeel in het bereiken van Europees voetbal van Vitesse en kan deze collectieve prestaties dus gepaard laten gaan met een individuele onderscheiding. De voorsprong van Bazoer op Dusan Tadic is 0,08 punt. Owen Wijndal en Davy Klaassen lijken te strijden om plaats drie.

Positie Speler Club Gemiddelde
1. Riechedly Bazoer Vitesse 6,78
2. Dusan Tadic Ajax 6,70
3. Owen Wijndal AZ 6,67
= Davy Klaassen Ajax 6,67
5. Philipp Max PSV 6,58
6 Daley Blind Ajax 6,57
7 Ryan Gravenberch Ajax 6,53
= Nicolás Tagliafico Ajax 6,53
9. Teun Koopmeiners AZ 6,49
10. Antony Ajax 6,48
= Donyell Malen PSV 6,48
12 Perr Schuurs Ajax 6,45
13. Ko Itakura FC Groningen 6,42
= Olivier Boscagli PSV 6,42
15. Ibrahim Sangaré PSV 6,41
16. Kenneth Paal PEC Zwolle 6,40
17. Jacob Rasmussen Vitesse 6,39
18. Abdou Harroui Sparta Rotterdam 6,37
= Denzel Dumfries PSV 6,37
20. Jordan Teze PSV 6,33
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer FC Emmen
Meer over FC Emmen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.